Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

Kwart huiseigenaren heeft geen moeite met zwartwerkers

Schilder

Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren heeft er geen moeite mee om ‘zwart’, zonder btw te betalen, (schilder)klussen te laten uitvoeren in en rond hun huis.

Iets minder dan de helft heeft er weliswaar geen goed gevoel bij, maar doet er (soms) wel aan mee.
Dit blijkt uit representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis waar 1.063 leden aan meededen.
Opvallend is dat driekwart van de respondenten van mening is dat de recente btw-verhoging van 6% naar 21% het zwartwerken in de hand werkt. Zestig-plussers hebben vooral moeite met het zwart betalen van een klusser omdat dit in strijd is met de wet.

Ook het risico dat garantie op de kwaliteit van het werk ontbreekt, is voor een kwart van de huiseigenaren een argument om niet zwart aan hun huis te laten klussen. De meest mensen denken bij zwart klussen aan de woning aan de spreekwoordelijke klusjesman, gevolgd door de schilder, de stukadoor, de tuinman en de aannemer.


Klussen in en rond het huis uit laten voeren zonder belasting te betalen, lijkt een min of meer geaccepteerd fenomeen te zijn geworden, maar kent zowel uitgesproken voor- als tegenstanders. ‘Als iedereen het gaat doen, is het eind zoek’ is voor 20% van de huiseigenaren voldoende reden om niet aan hun huis zwart te laten klussen.

Aan de andere kant is het argument ‘We betalen al genoeg belasting’ voor 25% van de huiseigenaren een argument om het soms wel te laten doen. Begrip is er bij 45% van de 60-plussers als het gaat om huiseigenaren met een laag inkomen. Jongere huiseigenaren tot 40 jaar maken dit onderscheid niet: 80% maakt het niet uit of het inkomen van de huiseigenaar die zwart laat klussen hoog of laag is.

Gelukkig bedraagt het btw-tarief voor schilderwerk aan woningen ouder dan twee jaar nog altijd 6%, waardoor zwartwerken bij schilders relatief gezien minder voorkomt. Lees meer over de btw-regelingen.

 

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen