De juiste prijs voor het werk

Geplaatst op 14 februari door MijnWerkgever.nl.

MAGAZINE - Je wilt jezelf niet over prijzen als schilder, maar aan de andere kant wordt het leven duurder en stijgen je kosten als ondernemer. Uit onze eerste Betere Schildersenquête blijkt dat onze leden gemiddeld €50 per uur rekenen. Hoe verhoudt zich dit tot andere branches?

icon-magazine.png

Om te beginnen die 50 euro. Dat is een gemiddelde prijs. Sommige deelnemers aan onze enquête rekenen iets minder, andere vragen meer dan 60,- euro per uur. Dat is beter dan het gemiddelde uurloon van een timmerman. Die ZZP-er slaat voor 35 euro per uur een spijker in het hout en verdient jaarlijks gemiddeld zo’n € 68.250,-. Al is het verschil tussen een startende timmerman (€37.800,-) en een ervaren (€73.125,-) best groot. In de bouw verdient een ZZP-er gemiddeld 38 euro per uur exclusief BTW. Al zijn veel factoren bepalend voor het uurtarief. Denk aan specialisme, concurrentie in het werkgebied, doelgroep en natuurlijk ook je eigen vaste lasten.

50 euro is geen 50 euro

Dat klinkt heel mooi. Maar wat houd je over van dat uurloon netto? Zeker als ZZP-er heb je een aantal posten om rekening mee te houden. Maar ook als werkgever moet je tal van zaken regelen. ‘Wat je overhoudt als ZZP-er van die €50,- is wel van een aantal zaken afhankelijk’, vertelt Barry van den Berg van Mijnwerkgever.nl, een van de partners van De Betere Schilder. ‘Je moet hier natuurlijk nog belasting over betalen, al heb je wel je MKB winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek nog. Daarnaast moet je een AOV verzekering betalen, als je die hebt en gaat er nog een bijdrage aan een pensioenregeling vanaf. Ookmoet je rekening houden met kosten voor een boekhouder, gereedschap en vervoer.’

Veel bedrijven huren ZZP-ers in voor werkzaamheden. Toch zitten hier wel een paar aandachtspunten bij. ‘Het voornaamste is dat de opdrachtgever niet jouw enige opdrachtgever is. Als je 40 uur per week werkt voor 1 opdrachtgever het hele jaar, dan kan de belastingdienst dit zien als een verkapt dienstverband. Als ondernemer moet je erop letten dat de zelfstandige schilder niet alleen voor jou werkt.’ Vanzelfsprekend houdt De Betere Schilder wetgeving en mogelijkheden bij het inhuren van zzp’ers nauwlettend in de gaten. Zie ook dit artikel waarin we schrijven over een nieuw wetsvoorstel voor zzp’ers. 

Schilder in dienst

Iemand in dienst nemen kan een goede oplossing zijn. ‘Je hebt de medewerker altijd volledig tot jouw beschikking. Al is er ook weer een risico dat hij of zij uitvalt vanwege ziekte. Dat is natuurlijk weer te ondervangen met een ziekteverzuimverzekering, maar het werk moet gedaan worden en niet alles wordt gelijk gedekt door de verzekering.’ Los van de verzekeringen heb je meer zaken om rekening mee te houden. Sociale lasten, pensioenlasten en aanvullende verzekeringen. Bovendien hebben medewerkers ook spullen nodig om mee te werken. ‘Qua prijs en kosten zal werken met zzp’ers of medewerkers elkaar niet veel ontlopen schat ik in’, zegt Van den Berg. De vraag is dus vooral of je een team wilt bouwen met mensen in dienst of ZZP-ers?Geschreven door
MijnWerkgever.nl
MijnWerkgever.nl

MijnWerkgever.nl neemt het regelen van personeelszaken en administratie graag voor je uit handen. Dit levert tijdwinst op, kostenkennis vooraf, een online personeelsdossier & urenregistratie via een app. 

50% korting bij de intake, vaste contactpersoon en volledig online overzicht

MijnWerkgever.nl kost je daarmee niets meer dan wanneer je alle administratie zelf zou doen, maar ontzorgd jou als echt ondernemer!
Geïnteresseerd? Neem contact op met De Betere Schilder!

Meer info over deze partner
Lees ook:
zero-emissie-2025.jpg

Milieuzone bedreigen schilder in de stad

De milieuzone of de zero emissiezone (ZE-zone). Je hebt er vast al eens kennis mee gemaakt. Vijftien gemeenten in Nederland hebben een milieuzone en 29 gemeentes hebben een ZE-zone. Maar wat betekent het? En welke gevolgen heeft het voor schilders de komende jaren?

Bekijk ons volgende artikel
anza-pro_kapch_dsc9580-grade2.jpg

Enquête: Handjes en loonkosten grootste zorg voor schildersbedrijven

2023 is ten einde. Met een nieuw kabinet, nieuwe maatregelen voor dit jaar en een dreigende recessie zijn er genoeg onzekerheden. Toch kijken schilders, aangesloten bij Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder, terug op een positief jaar. Dat blijkt uit de eerste Schilders Enquête van De Betere Schilder. Al zijn er ook zorgen over opdrachten en personeel.

Bekijk ons volgende artikel
Meer nieuws
easyqlimitededitionmodelleermessenset.png
Hoera, Repair Care is 35 jaar!

Repair Care heeft iets te vieren: 35 jaar toewijding aan innovatie ...

Lees dit bericht
training-smc.jpg
De Betere Schilder nu erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht