Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

Oplichters verdwijnen halverwege klus na vooruitbetaling

Schilder

Loszittende dakpannen, achterstallig schilderwerk: niets ontgaat de scherpe blik van de zogeheten Irish Travellers, die verantwoordelijk zijn voor de oplichtingspraktijken. Maar, als je dan vooraf hebt betaald, verdwijnen ze halverwege de klus. Het aantal meldingen neemt toe, vooral in de zomer, zo meldt TPO Magazine.

Vrijstaande huizen met keurige voortuinen pronken in de schaduw van een dubbele bomenrij. Maar wie een smetje zoekt, vindt altijd wat.
„Die voegen”, zegt bewoner Claudia wijzend naar de buitenmuur. „Die moesten nodig schoongemaakt. Zeiden ze.”
Buurman Joris, op blote voeten in de deuropening: „Ze zeiden dat de nok scheef ligt.”
De gepensioneerde Martinus van om de hoek: „De vorstpannen op het dak zitten los, zeiden ze.”
Overal in de straat belden laatst klusjesmannen aan om te wijzen op gebreken op en rondom het huis. Rondtrekkende Ierse mannen in witte bestelbusjes. Kerels van een jaar of veertig, „casual gekleed” in spijkerbroek en T-shirt.

Liefst bellen ze aan bij ouderen. Na een weifelend akkoord over de prijs staat bij hen de ladder al tegen de gevel. Waarna de scherpe blik dikwijls een ander nog veel groter gebrek ontdekt. Zoiets dat noopt tot vervanging van het hele dak. Een klus waarvoor de mannen hun hand niet omdraaien. Tegen ‘passend’ tarief weliswaar, vooraf en contant te betalen. Om halverwege de klus plots te verdwijnen.

270 meldingen in een piekmaand
Nieuw zijn de trucs allerminst, maar het aantal meldingen nam de afgelopen jaren overal in Nederland toe. 319 ‘mutaties’ telde de politie in heel 2009, in 2013 waren dat er in piekmaand juli alleen al 270. Sindsdien is het aantal pogingen tot oplichting verder gestegen. Een 90-jarige uit Badhoevedorp betaalde vorig jaar 50.000 euro vooruit voor reparatie van zijn dak. In Amstelveen werd een 78-jarige man uit Amstelveen diezelfde periode 100.000 euro afhandig gemaakt. De oplichting gaat soms gepaard met intimidatie en bedreiging.

Meldingen zijn er vooral in voorjaar en zomer.
"Afspraken met slachtoffers worden alleen mondeling gemaakt, lang blijven Irish Travellers niet op één plek en sommigen geven zich uit voor een broer of neef. Zie oplichting dan maar eens te bewijzen. Bovendien, er zijn ook Travellers die wél hun klusjes afmaken. Voor je het weet zit je te discrimineren. Dat is het lastige aan zulke praktijken," aldus de woordvoerder van politie Kennemerland. 

Ook rond Leiden, Heerhugowaard en Amersfoort zijn de laatste maanden Engelssprekende klusjesmannen gesignaleerd. Het voertuig van de man uit Hoofddorp (met ongeldig kenteken) werd in beslag genomen.


Voorkom onnodige problemen en zorg ervoor dat u voor uw schilderwerk altijd een erkend Betere Schilder kiest.
U hebt dan altijd de zekerheid van de juiste keus.
Erkend Betere Schilders werken immers met schriftelijke, heldere offertes, leveren jarenlange garantie en voldoen aan diverse kwaliteitseisen.
Kortom; nooit verrassingen achteraf!

Vraag vandaag nog een offerte aan bij erkend Betere Schilder.

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen