Subsidies

Waarmee jij te maken hebt als schilder

Als schildersbedrijf geef je het te schilderen pand een duurzame toekomst. Je verlengt immers de levensduur van het schilderwerk. Ook plaatsen veel schilders glas, waardoor het pand duurzamer en beter geïsoleerd verdergaat. Mede daarom zijn er enkele subsidieregelingen die deze keuzes stimuleren. Ook zijn er subsidieregelingen waar je als schildersbedrijf mee kunt besparen. We beschrijven de meest gebruikte regelingen op deze pagina.

 

_mpf7429maaikepetrifotografie_mpf7429maaikepetrifotografie.jpg

Subsidies voor scholing

Met zowel het STAP-budget als de subsidies via Stichting Mijn Carriere kun je tot 1000,- subsidie aanvragen voor de scholing en ontwikkeling van jezelf of het personeel.

STAP-budget

Het STAP-budget 2023 kan vanaf 28 februari worden aangevraagd. Via deze subsidieregeling kunnen werkenden en werkzoekenden gebruik maken van 1.000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling.

Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Schildersgerelateerde trainingen via Savantis kun je hier terugvinden.

Andere trainingen die ervoor in aanmerking komen kun je hier terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan Online Marketing, diverse taalcursussen of Leiderschap.

Stichting Mijn Carrière

Alle werknemers hebben jaarlijks recht op een ontwikkelbudget van 2.500 euro. Hiermee kunnen zij opleidingen en trainingen volgen. Naast deze vergoeding kunnen zij elk jaar een adviesgesprek van maximaal 250 euro én een loopbaantraject van maximaal 2.250 euro aanvragen.

De voorwaarden hiervoor zijn:

  1. De training, opleiding, adviesgesprek of loopbaantraject is bij aanvraag nog niet gestart. Is het traject al gestart? Dan kun je geen subsidie meer aanvragen.
  2. De medewerker heeft een vast of tijdelijk contract bij een bedrijf dat valt onder de cao SAVG (schilders-, afwerkings-, vastgoed- en glaszetbedrijven).
  3. De medewerker bouwt pensioen op bij BPF Schilders.
  4. De medewerker is geen zzp-er of uitzendkracht.
  5. De medewerker is momenteel geen bbl-leerling, stagiair of een zij-instromer die een opleidingstraject volgt bij een opleidingsbedrijf;
  6. De medewerker voert geen re-integratie-activiteiten uit. Deze activiteiten worden via andere bedrijven vergoed, zoals het UWV.
Subsidieportal Mijn Carrière
close-up-glass-door.jpg

Subsidies voor verduurzaming

Wil een opdrachtgever de woning verduurzamen? Dan zijn er verschillende manieren om energie te besparen. En diverse subsidiemogelijkheden. Deze beschrijven we op deze pagina.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Hiermee vraagt de opdrachtgever subsidie aan voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen of een warmtepomp. Bij één isolatiemaatregel krijgt de woningeigenaar 15% van de isloatiekosten aan subsidie. Bij twee of meer maatregelen loopt het percentage op tot 30%. 

Voor (schilder-)glaszetters een mooie opsteker, HR++-glas en (in minder mate) Triple glas zijn hierdoor extra interessant voor opdrachtgevers.

Meer over de ISDE-subdidie

Duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Bij het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten kan de eigenaar van dit vastgoed tegemoet worden gekomen. 

LET OP: Het budget is momenteel overtekend, maar de regeling gaat 1-1-2024 wederom open. Aanvragen kan dus nog steeds.

Meer over DUMAVA

Subsidie voor energiebesparende isolatiemaatregelen VvE (SEEH)

Een Vereniging van Eigenaren kan deze subsidieregeling gebruiken indien er wordt gekozen voor energiebesparende isolatiemaatregelen. Zoals hoogrendementsglas (HR-glas). Hierbij geldt 'het vervangen van glas door HR++-glas of door triple-glas.' Als men triple-glas neemt, dan moet dit altijd in combinatie met het vervangen van het kozijn door een nieuw isolerend kozijn. HR-glas mag je in het kozijn combineren met panelen met dezelfde U-waarde.

Meer over SEEH

Fiscale voordelen

Naast subsidies zijn er ook fiscale voordelen (voor de ondernemer). We beschrijven op deze pagina de Energie-investeringsaftrek (EIA), MIA en Vamil.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een regeling waarmee je 45,5% van de investeringskosten in een bedrijfsmiddel voor duurzame energie kunt aftrekken van je fiscale winst. De overheid trekt hier in 2022 149 miljoen euro voor uit. Voorwaarden zijn dat je minimaal 2.500 euro moet investeren en dat het middel op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moet staan. De hiervoor genoemde vormen van duurzame energie staan op de energielijst. Je kunt de aftrek bij de RVO aanvragen binnen drie maanden na het geven van de opdracht. Je voordeel is gemiddeld 11% van je investeringskosten.

Meer over EIA

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

De MIA is een fiscaal aantrekkelijke regeling voor ondernemers die willen investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Je kunt hiermee een percentage van je investering in mindering brengen op je fiscale winst. Het maximale percentage in 2022 is 45%. Hoeveel je precies mag aftrekken is afhankelijk van het bedrijfsmiddel dat je koopt en de milieueffecten dat het heeft. De VAMIL houdt kort gezegd in dat je tot 75% van een milieu-investering willekeurig mag afschrijven. Daarmee kun je de fiscale winst in een bepaald jaar flink drukken.

Meer over MIA en VAMIL

Onze partners