RI&E verplichting

Wat en voor wie is een RI&E?

Zodra je met je schildersbedrijf gezag voert over iemand, ben je wettelijk verplicht een Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) te hebben. Dit is dus voor vrijwel elk bedrijf dat weleens iemand inhuurt (zoals een zzp’er, inhuurkracht of leerling) of personeel in dienst heeft.

Een RI&E brengt niet alleen alle risico’s van jouw bedrijf in kaart, het stelt ook meteen een (verplicht) plan van aanpak op voor het beperken hiervan. Als er bijvoorbeeld een personeelslid, inlener, stagiair of leerling van de steiger valt, of er vindt een ander bedrijfsongeval plaats, dan staat je bedrijf in één klap stil en heb je te maken met (langdurig) verzuim en mogelijk hoge kosten!

Een RI&E is dus niet alleen een lastige verplichting, maar bezorgt je bedrijf een veilige werkplek en beperkt jouw (financiële) risico’s.

Verplichting en forse boetes!

Ben je wel RI&E-plichtig, maar heb je geen RI&E opgesteld, dan krijg je een (forse) boete wanneer de Inspectie SZW hiernaar vraagt. Bekijk snel of jij óók verplicht wordt tot een RI&E.

Ook wanneer zich een bedrijfsongeval voordoet, wordt er naar de RI&E gevraagd. Naast een boete van €4.500,- krijg je hoogstwaarschijnlijk óók een boete van €3.000,- voor het ontbreken van het Plan van Aanpak.

LET OP: De overheid breidt sinds 2020 de (digitale) inspectiedekking uit naar 100%, oftewel; letterlijk ALLE bedrijven in Nederland gaan (op afstand) worden gecontroleerd de komende jaren!

Wettelijke toetsing nodig?

Als jouw bedrijf niet méér dan 40 (manuren) per week mensen in dienst heeft of inhuurt (excl. jezelf) hoeft er geen wettelijke toetsing plaats te vinden. Indien dit voor méér dan 40 uur gebeurt is een toetsing wél verplicht. De toetsing kun je gemakkelijk aanvragen via het digitale instrument dat wij hebben laten maken. De kosten voor toetsing bedragen €320,- per 3 jaar. Normaal kost dit minimaal zo'n 800,- euro.

 

RI&E maken

Ik ben lid, hoe en waar stel ik een RI&E op?

Mail ons om gebruik te maken van het instrument, wij sturen je dan inloggegevens toe. Je kunt dan meteen aan de slag. Na het doorlopen van het instrument ben je 3 jaar verzekerd van een correcte RI&E en voorkom je boetes en bedrijfsrisico’s.
Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier inloggen.

Inloggegevens RI&E opvragen

Ik ben géén lid, hoe en waar stel ik een RI&E op?

Indien je geen erkend Betere Schilder bent, kun je voor een gereduceerd bedrag van 379 euro een RI&E opstellen die 1 jaar geldig én getoetst is.

(Dit is evenveel als het jaarlijks lidmaatschapsbedrag, lid worden is dus extra aantrekkelijk!)

Geen lid, wel een RI&E

Meest gestelde vragen over de RI&E

Het onderwerp RI&E is lastige materie. Met een opsomming van de meest gestelde vragen hopen we je meer duidelijkheid te geven hierover. Maar je mag ons hierover ook altijd bellen of mailen.

Tip: Bekijk ook de meest gestelde vragen over het platform

Ik ben zzp’er en huur/leen soms iemand in, moet ik dan een RI&E hebben?

Een bedrijf met personeel moet sowieso een RI&E hebben. Maar bij een zzp'er ligt dat anders. Het ligt er namelijk aan of je gezag voert over de ander. Maar LET OP; dit is erg vaak het geval! In onderstaand voorbeeld word jij als inhurende zzp’er al gezien als ‘werkgever’ en ben je dus wettelijk verplicht een RI&E in bezit te hebben!

Je hebt als zzp’er een opdracht aangenomen om een woning te schilderen. Om de opdracht op tijd af te krijgen moet er nog een schilder bijkomen. Je huurt een collega-zzp’er in. Je bent de inlener en bepaalt daarom de tijden, ziet toe op het werk, geeft instructies hoe het werk moet worden uitgevoerd en verstrekt het materieel.

Wij hebben een VOF, moeten we dan ook een RI&E hebben?

Nee, jullie zijn dan vennoten en worden door de Arbowetgeving niet gezien als werkgever of werknemer. De hoofdregel is dan dat de Arbowetgeving niet geldt voor een VOF. Dus ook de verplichting tot het maken van een RI&E óf het organiseren van BHV is voor een VOF dan niet verplicht.

Zodra jij als vennoot iemand voor je laat werken en hier gezag over voert, dan wordt jij als werkgever gezien en geldt de Arbowetgeving in die situatie wél!

Hoe groot is de kans op een controle van Inspectie SZW?

Als we de kamerbrief d.d. 29 januari 2020 mogen geloven... 100%. De overheid heeft zich (vanwege de vele ongevallen) tot doel gesteld de inspectiedekking op te schroeven naar 100% in de aankomende jaren. Dit betekent dat letterlijk elk bedrijf gecontroleerd gaat worden. Dit is tegenwoordig ook gemakkelijker, omdat men hiervoor niet meer langs hoeft te komen en kan gewoon digitaal of per post gedaan worden. Daarnaast krijg je sowieso een controle indien er een bedrijfsongeval plaatsvindt.

Kan ik de RI&E zelf invullen?

Ja. En mocht je er niet helemaal uitkomen helpen wij of onze partner je hier natuurlijk graag mee. Het instrument is volledig opgemaakt voor schildersbedrijven. Het is in feite een lijst van zo'n 30 vragen die je met Ja of Nee moet beantwoorden. Dit zijn vragen als 'Is je gereedschap periodiek gekeurd?'

Wanneer is een toetsing nodig? En hoe doe ik dat?

Zodra je met jouw bedrijf meer dan 40 uur per week mensen in dienst of als inhuur hebt, ben je verplicht je RI&E te toetsen. Dit bereken je door de uren van hen op te tellen, exclusief die van de eigenaar(s) van het bedrijf.

De toetsing kun je aanvragen via het systeem zodra je de RI&E hebt afgerond. De kosten hiervan bedragen 320,- per drie jaar. Hierna is jouw RI&E dus voor 3 jaar geldig getoetst. De toetsing kán bestaan uit een werkbezoek, maar dit hoeft niet.

Je kunt de toetsing bij ons aanvragen via onderstaande knop.

Toetsing aanvragen

Wat houdt de BHV-verplichting in?

Volgens de wet geldt er een BHV-verplichting zodra er twee man op één klus werken. Dit is wel soms op te lossen als er op de bouwplaats iemand met BHV is, of als de opdrachtgever zelf de BHV-opleiding heeft doorlopen. 

Het BHV-plan is onderdeel van het Arboreglement, dus dat is geregeld zodra je het document uploadt via het systeem.

Meest gestelde vragen over het platform

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het platform 'Mijn EufoRIE'. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Hoe download ik de RI&E?

Na het afronden van de RI&E (na de stap 'Evaluatie') kun je het RI&E rapport downloaden en eventueel uitprinten. Hoe?

 • Aan de linkerkant van het platform staan RI&E, Plan van Aanpak, Dashboard, Toetsing en Bibliotheek.
 • Klik op RI&E.
 • Nu zie je de afgeronde RI&E staan. 
 • Klik op de link Risico inventarisatie rapport' 
 • Nu wordt het rapport automatisch gedownload.

Hoe zorg ik voor een juist arbobeleid en -reglement?

In samenwerking met onze partner Human Invest hebben wij een uitgebreid arboreglement opgesteld waarin het beleid voor je bedrijf wordt uitgestippeld. Dit hebben wij dus voor je in orde gemaakt. Via het tabblad 'Bibliotheek' kun je het Arboreglement uploaden. Als je dit doet is je RI&E qua arbobeleid up-to-date.

Hoe vraag ik een toetsing aan?

Mail ons met een aanvraag voor een toetsing, dan maken wij het in orde!

Mijn inloggegevens werken niet (meer)

Heb je een wachtwoord aangemaakt via de mail van Human Invest en werkt deze niet? 
Mail ons dan je gegevens en wij zorgen dan dat er een nieuw wachtwoord voor je wordt aangemaakt.

Ik krijg een foutmelding in het platform

Mocht je een foutmelding krijgen in het platform, start dan het platform opnieuw even op via

 

Inloggen

Ik heb de RI&E vragenlijst ingevuld, wat nu?

Nadat je alle vragen met Ja of Nee hebt beantwoord (het vinkje bij het onderwerp kleurt dan groen, in plaats van oranje) ben je klaar met de vragenlijst. Als je vragen met 'Nee' hebt beantwoord zul je actie moeten ondernemen om dit op te lossen, dit regel je via de volgende stap; de evaluatie.

 • Alle vragen doorlopen? Klik dan op de oranje knop RI&E Afronden rechtsonderin het scherm.
 • Geen evaluatie nodig? Download dan je RI&E via de menuknop RI&E links van het scherm. Klik vervolgens op de link Risico inventarisatie rapport
 • Wel evaluatie nodig? Doorloop dan alle te nemen acties apart en klik op Evaluatie uitvoeren
 • Je hoeft de keuzelijst Risico niet te wijzigen
 • Geef eventueel een toelichting
 • Bepaal een te nemen actie door deze te selecteren uit de keuzelijst
 • Geef daarna een deadline en verantwoordelijke aan voor het oplossen van het 'risico'

Nadat je vervolgens op Evaluatie afronden klikt, is je RI&E klaar.

Onze partners