Pensioen

Pensioenverplichting voor schildersbedrijven

Iedereen die in deze bedrijfstak werkt, is automatisch deelnemer aan de pensioenregeling. Dat geldt dus zowel voor werknemers als voor ondernemers met of zonder personeel. De verplichte deelname is vastgelegd in een verplichtstellingsbeschikking van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Je betaalt elke maand premie voor jouw pensioen. Indien je in loondienst werkt, betaalt jouw werkgever een deel van de premie.
Bij BPF Schilders betaal je dan 50% van de premie en jouw werkgever 50%. Vraag bij jouw werkgever na hoeveel je betaalt en hoeveel jouw werkgever betaalt. Het deel van de premie dat je zelf betaalt, vind je terug op jouw loonstrook. Ben je ondernemer? Dan betaalt je zelf de volledige premie.

Actueel

Zzp-schilders blijven verplicht om pensioen op te bouwen bij het pensioenfonds BPF. Dat heeft de rechter 31 januari 2019 besloten. Volgens de rechter spelen twee argumenten een belangrijke rol in de uitspraak: A: De verplichtstelling werkt in de schilderssector niet merkbaar concurrentie beperkend en B: De verplichtstelling heeft de sociale doelstelling om voor iedereen in de schilderssector pensioen op te bouwen.

 

Standpunt van De Betere Schilder

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder maakt zich hard voor vrijheid onder zzpérs bij de keuze voor een pensioenaanbieder. Een zelfstandige ondernemer heeft immers bewust de keuze gemaakt om zélf volledig in controle te staan over alles dat van invloed is op zijn of haar bedrijfsvoering. De toekomst van het algehele pensioenstelsel staat de komende tijd ter discussie bij politiek Nederland. Wij houden ontwikkelingen rondom de pensioenen nauwlettend in de gaten en strijden tegelijkertijd voor keuzevrijheid in pensioen.

Wil je hierover meepraten en -denken? Schrijf je dan in bij De Betere Schilder of werkgeversvereniging N.O.V.S.

Schrijf je in en praat mee!

Onze partners