Menu
Inschrijven als schilder
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Inschrijven als schilder

Btw informatie

Lage btw-tarief op schilderwerk is permanent

Op 15 september 2009 is de btw-regeling voor schilder- en stucadoorwerk verbeterd en permanent verklaard. 
Opdrachtgevers betalen daardoor het lage BTW-tarief van 9% indien de te schilderen woning door particulieren wordt bewoond en ouder is dan 2 jaar. 

 

Hieronder vallen ook het voorbereiden van het schilderwerk, voorbehandelingen en de gebruikte materialen.
 

Werkzaamheden die te ver afstaan van het schilderwerk vallen onder het 21%-tarief. Bijvoorbeeld:

 

 • herstellen van de ondergrond met nieuwe vervangende delen van hetzelfde materiaal, zoals het aanbrengen van houten inzetstukken in kozijnen en het vervangen van houten onderdorpels
 • vervangen van ramen, deuren en kozijnen 
 • kitwerk aan de constructie, zoals het afkitten van bouwelementen aan gevels
 • grootschalige betonreparatie
 • stralen, impregneren en injecteren van stenen, metalen en betonnen ondergronden
 • het enkel herstellen van voegen in metselwerk
 • aanbrengen van glas en de bijhorende werkzaamheden (plaatsen en vervangen isolatieglas wel 6%)
 • vochtvrij maken van kelders
 • schuren en lakken van parketvloeren

 

Het schuren en lakken van een dragende (houten) vloer valt wel onder het 9%-tarief. 
Garages, schuren, serres, aan- en uitbouw, tuinhekken en dergelijke vallen ook onder het begrip ‘woning’.
Ook op het plaatsen en vervangen van isolatieglas is het 9% btw-tarief van toepassing (alleen voor arbeidsuren).
Het isolatiemateriaal zelf valt onder het 21% btw-tarief.
Isolatieglas heeft een energiezuiniger huis tot gevolg waardoor de hiervoor bestemde arbeidsuren onder de 9% btw-regeling vallen. 
Vooralsnog is ook dit lage btw-tarief permanent verklaard.

 

Lage btw-tarief naar 9%

Per 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Met de begrote opbrengst wordt o.a. een verlaging van de inkomstenbelasting gefinancierd.

UPDATE: Het 6-procenttarief blijft gelden voor alle betalingen in 2018 voor goederen en diensten die in 2019 worden geleverd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor in 2018 betaalde schilderswerkzaamheden aan een woning die in 2019 wordt (op)geleverd. Maar let op: maakt u in 2018 offertes voor schilderswerkzaamheden die u in 2019 gaat leveren? Dan moet u een btw-tarief van 9% rekenen. (Uitgaande van het hanteren van het lage btw-tarief.)

 

TIP: Wij hebben speciale banners laten maken waarmee u klanten kunt attenderen op de nog aankomende lage btw-verhoging per 1 januari 2019. Wilt u onderstaande banner of andere banners ontvangen, mail of bel dan even.  

 

BTW-tarief bij renovatie en herstel van woningen

Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie en herstel van bestaande woningen is tot 1 juli 2015 vastgesteld op 6%. Deze regeling is opgericht om de bouwsector te ondersteunen. Voor toepassing van het verlaagde btw-tarief is wel van belang dat de werkzaamheden zijn afgerond vóór 1 juli 2015.

BTW-verleggingsregeling

Als úw bedrijf een overeenkomst aangaat met de opdrachtgever en hiervoor andere bedrijven inschakelt, bent u de hoofdaannemer en kunnen de ingeschakelde onderaannemers de btw naar u verleggen. Andersom is het zo dat u als onderaannemer fungeert als u een klus uitvoert voor een ander bedrijf. U hebt dan een overeenkomst met de hoofdaannemer die tegelijkertijd niet de opdrachtgever is. In dit geval kunt u de btw naar de hoofdaannemer verleggen.
Als onderaannemer is het belangrijk het btw-nummer van de hoofdaannemer op de factuur te vermelden. Beide ondernemers moeten extra aandacht geven aan de btw-aangifte:

Tip: Verlegde btw moet ALTIJD terugkomen in de btw-aangifte

Btw-aangifte doen
In de btw-aangifte vult de ondernemer die de leveringen en diensten verricht bij rubriek 1 ‘Prestaties binnenland’ of bij rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’ in voor welke omzet hij de btw heeft verlegd. De ondernemer naar wie de btw is verlegd vult dan de vergoeding die hij betaalt heeft en de naar hem verlegde btw in bij rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’ of bij rubriek 4 ‘Prestaties uit het buitenland aan u verricht’.

 

Btw aftrekken
De ondernemer die de btw verlegt, zal mogelijk ook uitgaven hebben gedaan voor de werkzaamheden. De btw die hij over die werkzaamheden heeft betaald, kan hij als voorbelasting aftrekken. Gebruikt de ondernemer naar wie de btw is verlegd de goederen voor belaste bedrijfsactiviteiten, dan mag hij de verlegde btw aftrekken. Hij kan de verlegde btw en de aftrekbare btw invullen in dezelfde btw-aangifte. Per saldo betaalt hij dan niets.

Op de hoogte blijven van BTW-regelingen?

De diverse BTW-regelingen veranderen continue en hebben veel gevolgen voor u als schildersbedrijf en voor uw klanten. Zorg dat u altijd op de hoogte blijft en meld u aan als erkend Betere Schilder!

U blijft dan niet alleen op de hoogte van belangrijk nieuws, maar hebt talloze andere voordelen, zoals een klachtenprocedure, klantreviews, juridische hulp en nog veel meer!

Aanmelden als erkend Betere Schilder

Een erkend Betere Schilder heeft talloze voordelen!

 • IJzerksterk keurmerk
 • Offerte-aanvragen
 • Incassohulp
 • Gratis klantreviews
 • Landelijke uitstraling
 • Handige documenten
 • Altijd op de hoogte
 • Materiaal op maat
 • Juridische hulp
Bekijk alle voordelen!