"Vrijdag steigercontrole, maandag moest ik een RI&E inleveren"

Geplaatst op 8 januari door Nick Polm.

Zoals wij al eerder schreven gaat de overheid fors controleren op het bezit van een wettelijk verplichte RI&E. Deze controles worden tegelijkertijd met de steiger-inspecties uitgevoerd en vinden steeds vaker plaats. Wij ontvingen hiervan diverse meldingen, waaronder die van Flevo Painting uit Almere. Zij leggen uit.

Berry Knoflook van Flevo Painting neemt het woord: “Wij zijn 17 jaar niet gecontroleerd op onze steigers en werden begin november verrast door een steigercontrole in de achtertuin van één van onze opdrachtgevers. Ik vermoedde dat de controle het gevolg was van een chagrijnige buurman of iets dergelijk, maar bij navraag bleek dat de inspecteurs gewoon steekproefsgewijs rondreden en de steiger simpelweg zagen staan. Dat was voor hen reden genoeg om een controle uit te voeren en meteen te vragen naar onze RI&E.”

Eis: binnen één werkdag de RI&E inleveren

Aansluitend aan de inspectie moest Flevo Painting vóór het eind van de volgende werkdag het volgende toezenden:

  • de Risico-inventarisatie & Evaluatie
  • het Plan van Aanpak
  • het contract met de arbodienst
  • de gebruiksaanwijzing van de gebruikte steiger

 

Eerder schreven wij al dat het niet kunnen inleveren van deze zaken boetes van €7.500,- opleveren, zónder waarschuwing. Het werk wordt daarnaast meteen stilgelegd en er moet bovendien een correct opgebouwde steiger staan voor er weer gewerkt mag worden. Gelukkig kon Flevo Painting de benodigde zaken wél toezenden.

RI&E kunnen inleveren via De Betere Schilder

Knoflook: “Dankzij ons lidmaatschap als erkend Betere Schilder konden wij gratis een RI&E voor ons bedrijf laten maken. Dit hebben we dan ook meteen gedaan. Ondanks dat er enkele zaken nog niet helemaal op orde waren (onder meer de keuring van ons gereedschap) was de volledig ingevulde RI&E voldoende voor de Inspectie SZW om geen boete uit te delen.”

De actiepunten in de RI&E mogen dan ook nog openstaan. Men moet er echter wel actief mee aan de slag gaan. Bij een volgende controle dient dit uiteraard in orde te zijn

Aanbellen bij opdrachtgever voor bedrijfsinformatie

Ben je niet aanwezig op de klus/op de steiger? De inspecteur geeft dan niet zomaar op, zo meldt Knoflook: “Wij waren tijdelijk niet aanwezig op de klus. De inspecteur liep doodgewoon de tuin van de opdrachtgever in en heeft gevraagd welk bedrijf er werkzaam was. Zo hebben zij onze gegevens kunnen achterhalen.”

Wij zijn meteen naar het adres gereden en daar bleek onder meer dat onze steiger 4 stabilisatoren vereist. Het werk werd meteen stilgelegd en deze moest opnieuw worden opgebouwd. Zo hebben we er zelfs nog wat van geleerd.”

Ook een RI&E nodig?

Indien je geen erkend Betere Schilder bent, kun je voor een gereduceerd bedrag van € 349,- een RI&E opstellen voor een jaar. Leden kunnen dit kosteloos doen. 

Je kunt ook onze test 'Heb ik een RI&E nodig' doen om te achterhalen of jij ook een controle kunt verwachten.

Vraag de RI&E aan
Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht