Tips voor de pro over tips voor de pro

Geplaatst op 20 december door GRACO.

Hoe verleng je de levensduur van jouw spuittips? Hoe kies je voor jouw specifieke project de juiste tip? En hoe kan je door de tip-code te kraken jouw projecten sneller afronden? Fabrikant Graco geeft alle antwoorden in video's, infografieken en tekst.

original[1].png

Nut en noodzaak van de spuittip

Een airless verfspuittoestel perst de verf of ander materiaal met hoge druk door de kleine opening van de spuittip. De spuitopening van de spuittip bepaalt hoe hard de spuitpomp moet werken om de vereiste druk te handhaven. De spuittip die je kiest bepaalt onder welke hoek de verf vernevelt, wat resulteert in een bepaalde spuitbreedte met een specifiek debiet . Dat is ongeveer hetzelfde effect als wanneer je jouw duim op het uiteinde van een tuinslang plaatst.

De juiste spuittip zorgt voor minder overspray, en dus voor meer controle en een mooiere afwerking. Je gebruikt niet alleen minder materiaal, je bent ook sneller klaar met jouw klus. De juiste spuittip verbetert de prestaties en de kwaliteit van uw werk en houdt de kosten onder controle.

Kraak de code: wat kan de spuittip je vertellen?

Als je weet welke kleur en driecijferige code je moet hebben, kun je de juiste spuittip kiezen en optimale spuitresultaten realiseren voor jouw toepassing.
Hoe? Kies eerst de juiste kleur voor de spuittip voor jouw toepassing, ontcijfer de driecijferige code voor een spuittip met de juiste spuitbreedte en spuitopening, en je bent er al! Als je met de juiste spuittip werkt, is de kwaliteit van jouw spuitklus hoger en gaat de spuittip ook langer mee.

 • Groene spuittips zijn bedoeld voor het spuiten van toepassingen met een fijne afwerking met dun materiaal (zoals vernis, lak of beits) met de laagste druk.
 • Neonkleurige spuittips zijn geschikt voor elke verfklus binnen of buiten. Ze bieden hoge productiviteit bij de laagste druk.
 • Blauwe spuittips zijn bedoeld voor het spuiten van wanden en voor algemene spuitklussen. Net als neonkleurige spuittips bieden ze hoge productiviteit en zijn ze geschikt voor het spuiten van latex, verf en emulsies.
 • Bruine spuittips zijn spuittips voor zwaar gebruik, bedoeld voor pleister en minder vloeibare materialen.
 • Grijze spuittips zijn spuittips voor zwaar gebruik, voor beschermende coatings die met een druk tot 500 bar worden gespoten.
 • Gele spuittips zijn speciaal bedoeld voor lijnmarkeringen.

 

graco-tip_details_nl_1600x600px.png

Hoe hoger het eerste cijfer, hoe groter de spuitbreedte.
Het eerste cijfer geeft de spuithoek aan. Vermenigvuldig het eerste cijfer met 5 voor de spuitbreedte wanneer je het pistool 30 cm van het oppervlak houdt. Dus hoe hoger het eerste cijfer, hoe groter de spuitbreedte natuurlijk is. Wanneer je een spuittip met een hoger eerste cijfer maar met dezelfde laatste 2 cijfers gebruikt, wordt de verflaag dunner.

Hoe hoger de laatste twee cijfers, hoe hoger de materiaaluitvoer is.
De laatste twee cijfers van de driecijferige code geven de grootte van de opening van de spuittip aan in een duizendste van een inch. ‘17’ staat voor een opening van 0,017 inch (of 0,43 mm). Hoe hoger het cijfer, hoe groter de opening, dus hoe meer verf er door de spuittip kan worden gespoten. Een grotere spuitopening is ook meer geschikt voor dikkere materialen. Wanneer je een spuittip gebruikt waarvan de laatste twee cijfers hoger zijn, maar met hetzelfde eerste cijfer, dan wordt de verflaag dikker.

Bekijk ook deze handige infographic

Onjuiste dikte?

Probeer verschillende spuittips zodat je een idee krijgt van de beste spuittip voor jouw toepassing.

Voorbeeld: Je hebt een 517-spuittip, die een spuitbreedte van 25 cm (5 x 5 = 25) en een spuitopening van 0,017 inch (te zien aan de laatste 2 cijfers, 17) heeft. Dat geeft een specifieke materiaaldikte.

 • Is het gespoten materiaal te dik?
  Gebruik een spuittip met een kleinere spuitopening (515 in plaats van 517) OF gebruik een grotere spuithoek (717 in plaats van 517).

 • Is het gespoten materiaal te dun?
  Gebruik een spuittip met een grotere spuitopening (519 in plaats van 517) OF gebruik een kleinere spuithoek (317 in plaats van 517).
Geschreven door
GRACO
GRACO

Sinds 1926 staan innovatie, kwaliteit en A+ dienstverlening centraal bij Graco. De bekende fabrikant van hoogwaardige verfspuitapparaten opereert internationaal is volgens vele schilders dé 'place-to-go' voor schilders. Doel van de samenwerking is het verhogen van de kennis en adoptie van spuitwerk bij schilders in Nederland.

GRACO organiseert speciale dagen, trainingen, bijeenkomsten en webinars voor erkend Betere Schilders. Ook volgen er in de toekomst interessante ontwikkelingen..

Meer informatie
Meer nieuws
easyqlimitededitionmodelleermessenset.png
Hoera, Repair Care is 35 jaar!

Repair Care heeft iets te vieren: 35 jaar toewijding aan innovatie ...

Lees dit bericht
training-smc.jpg
De Betere Schilder nu erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht