Opnieuw meer ongevallen in de bouw in 2020; 19 doden

Geplaatst op 30 juli door Human Invest.

In 2020 waren er opnieuw meer ongevallen in de bouw. Ook het aantal dodelijke slachtoffers nam toe, blijkt uit een rapport van Inspectie van SZW. De meeste ongevallen vinden plaats door werken op hoogte (29 procent).

Ongevallen op hoogte

Waren er in 2019 nog 337 slachtoffers van ongevallen in de sector, in 2020 is dit toegenomen tot 443 slachtoffers. Totaal zijn er in de bouw gemiddeld per jaar zo’n 440 slachtoffers te betreuren. Per 100.000 banen gaat het om zo’n 133 gevallen. De bouw blijft met deze cijfers een van de sectoren waarin de meeste ongevallen plaatsvinden.

Ook het aantal dodelijke ongevallen nam toe: van 14 in 2019 tot 19 in 2020.

Ongevallen op hoogte hebben meestal betrekking op vallen van een ladder, trapje of opstapje. Belangrijke oorzaken van het vallen van een ladder zijn het verliezen van de balans of het ontbreken van voldoende maatregelen. Zo was de trap in veel gevallen niet goed beveiligd tegen wegschuiven of inklappen. In bijna de helft van de ongevallen met een ladder en dak, vloer of platform is een boete opgelegd, omdat de regels niet werden nageleefd.

 

LEES OOK: "VRIJDAG STEIGERCONTROLE, MAANDAG MOEST IK EEN RI&E INLEVEREN"

 

Inventarisatie gevaren noodzakelijk

Volgens de Inspectie SZW moeten bedrijven beginnen met ‘een goede inventarisatie van de gevaren op de werkvloer’. Daarnaast moet er een plan van aanpak komen om de gevaren zoveel mogelijk weg te nemen. Hier wordt ook op toegezien bij inspecties. Bedrijven doen dit door middel van het maken van een zogeheten RI&E

Via De Betere Schilder kun je een schilder-specifieke RI&E maken voor je bedrijf en voorkom je veel risico's en forse boetes.

Meer over de wettelijk verplichte RI&E

Geschreven door

Human Invest

Human Invest

Human-Invest is een organisatieadviesbureau, dat zich gespecialiseerd heeft in de onderwerpen arbeidsomstandigheden, verzuim en vitaliteit. Human Invest heeft een speciaal RI&E platform ontworpen voor het maken van een RI&E voor je schildersbedrijf. Ook kunnen zij de toetsing hiervan organiseren.

Gratis RI&E voor leden van De Betere Schilder. Niet-leden betalen slechts €349,- p/jr. 

Voorkom boetes oplopend tot wel €7.500,- euro en zorg voor een veilige werkomgeving met een wettelijk verplichte RI&E.

Meer informatie over de RI&E

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

"Vrijdag steigercontrole, maandag moest ik een RI&E inleveren"

Zoals wij al eerder schreven gaat de overheid fors controleren op h...

Lees dit bericht

Let op: De datum van belastingaangifte is NIET aangepast

Ondanks de gekke tijden waarin we leven, moet je voor 1 mei 'gewoon...

Lees dit bericht

Nieuwe wetten per 1 juli

Op 1 juli 2020 zijn er een aantal wetswijzigingen in Nederland. Wel...

Lees dit bericht