Trap schilderen

Hoe pakt u dat aan?

Wilt u uw trapgat een nieuw kleurtje geven of is uw trap beschadigd en wilt u er gewoon een nieuwe lik verf op hebben? Het schilderwerk van een trap moet logischerwijs tegen een goed stootje kunnen. Het goed verven van de trap is daarom essentieel. Er lopen immers dagelijks mensen overheen met divers schoeisel, zoals hakken. Het mag duidelijk zijn dat de verf van een trap minder lang meegaat dan het schilderwerk van een binnendeur. Het schilderen van een trap vergt veel tijd en dient met de juiste krachtige verf te gebeuren. Geen zin of tijd om dit zelf te doen, of twijfelt u aan uw eigen vakmanschap, vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij een erkend Betere Schilder voor het laten verven of schilderen van uw trap en trapgat!

Met welke verf uw trap schilderen?

Gebruik bij het verven van uw trap een slijtvaste verf, bij voorkeur een vloercoating met 2-componenten die bestaat uit een verharder en een basiscoating. De verharder zorgt voor een harde toplaag en beschermt uw trapgat tegen slijtage.

Gebruikt u liever watergedragen verf bij het verven van uw trap? Dit is ook mogelijk, maar eindig dan wel met een laag transparante parketlak die dient als bescherming. Wij adviseren het gebruik van zijdeglans lakken. Deze lak is stroever dan een hoogglans verf en verkleint de kans op valpartijen.

Uw trap liever professioneel laten schilderen?

Voorbehandeling bij het verven van uw trapgat

Net als bij het verven van deuren en kozijnen is het van groot belang het houtwerk van uw trapgat op de juiste manier ‘schilderklaar’ te maken. Is de verf aan het afbladderen en/of zitten er beschadigingen op de trap? Lees onze tips voor het verven van uw trap.

Als op de gehele trap de verf afbladdert is het noodzakelijk de oude verflaag overal te verwijderen. Is dit slechts op enkele plekken het geval hoeft u alleen op die plekken de oude verflaag te verwijderen.

Kleine beschadigingen aan uw trapgat kunt u het beste herstellen met een twee-componenten plamuur.

Zijn er geen beschadigingen en is er geen sprake van bladderende verf dan is de volgende stap het schoonmaken van de trap, met lauw water en een scheutje ammoniak. Hiermee maakt u de trap namelijk vuil- en vetvrij. Vervolgens dient u de trap volledig te schuren. Hierdoor hecht de verf beter.

Zodra de trap goed opgeschuurd is, is het belangrijk de trap wederom stof- en vetvrij te maken met lauw water en ammonia. Neem vervolgens met een vochtige doek de trap af, zodat deze geheel stofvrij is.

Voorbehandeling bij schilderen van deuren

Net zoals bij het schilderen van kozijnen is het van belang het houtwerk van de deur op de juiste manier 'schilderklaar' te maken. Onze tip is dan ook; zorg er allereerst voor dat u het hang- en sluitwerk verwijdert. U dient de huidige staat van onderhoud van de deur te beoordelen. Is de verf aan het afbladderen en/of zitten er beschadigingen in de deur?

Als op de gehele deur de verf afbladdert is het noodzakelijk de oude verflaag overal te verwijderen. Is dit slechts op enkele plekken het geval hoeft u alleen op die plekken de oude verflaag te verwijderen. Kleine beschadigingen kunt u het beste herstellen met een twee-componenten plamuur. Zijn er geen beschadigingen en is er geen sprake van bladderende verf dan is de volgende stap het schoonmaken van de deur. Met lauw water en een scheutje ammoniak. Hiermee maakt u de deur vuil- en vetvrij. Vervolgens dient u de deur volledig te schuren. Hierdoor hecht de verf beter. Zodra de deur goed opgeschuurd is, is het belangrijk de deur wederom stof- en vetvrij te maken.

Hoe een trap schilderen of verven?

Vanwege het intensieve gebruik van trappen raden wij u aan de trap twee keer in de grondverf te zetten. Vergeet hierbij niet (net zoals bij deuren en kozijnen) na elke aangebrachte verflaag het schilderwerk licht op te schuren en te reinigen met lauw water en wat ammonia. Na deze verflagen kunt u twee nieuwe laklagen aanbrengen. Wij adviseren u vooral gebruik te maken van een ronde kwast, dit werkt preciezer.

Wilt u nog steeds gebruik maken van de trap tijdens het schilderen, schildert u dan de treden om en om.

Wilt de verf en kwasten bewaren voor een korte tijd? Spuit met een plantenspuit een beetje water op de verf in de pot om velvorming te voorkomen. Gebruikte rollers en kwasten kunt u in een plastic zakje bewaren of (bij langere tijd) ze in een laagje water te zetten na het eerst zo goed mogelijk af te strijken.

Wij hopen dat uw trap er hierna weer als nieuw uitziet!

Twijfelt u of u deze klus zelf aan kan?

Kies dan voor een échte vakman die lid is van de Betere Schilder!

Door ons jarenlange streven naar vakmanschap én door alle voordelen die u hebt met een erkend Betere Schilder, kunt u met een gerust hart uw sleutel overdragen aan een erkend Betere Schilder.