Kozijnen schilderen

Zelf kozijnen schilderen, wij bieden hulp!

Zelf uw deurkozijnen of raamkozijnen schilderen en zijn de kozijnen toe aan een nieuwe lik verf? Of heeft u uw kozijnen laten schilderen en wilt u hier meer informatie over hebben? Deze pagina geeft alle informatie over het (laten) schilderen of verven van uw kozijnen. Zowel voor deurposten als voor raamkozijnen.

Wanneer uw kozijnen schilderen?

Het schilderwerk aan uw kozijnen gaat jaren mee, maar dient hiervoor wel regelmatig schoongemaakt te worden. Ook is het belangrijk een goede ventilatie in uw huis te hebben.
Over het algemeen gaat het buitenschilderwerk van uw kozijnen zo’n drie tot vijf jaar mee, afhankelijk van de ligging, locatie en weersinvloeden. Het binnenschilderwerk van uw kozijnen dient eens in de vijf tot zeven jaar bijgewerkt te worden.

De beste manier om te bekijken of u uw kozijnen weer moet (laten) schilderen is deze te checken op scheurtjes in de verf, met name in de liggende delen. Ook open verbindingen dienen hersteld te worden. Verf die slecht gehecht is op uw kozijnen geven u het signaal dat het schilderwerk bijgewerkt moet worden. Dit kan voorkomen door middel van blaasjes in de verf of verpoedering/afgeven van de verf.

Kozijnen liever professioneel laten schilderen?

Houten kozijnen schilderen

Hebt u houten deur- of raamkozijnen in uw huis, dan is het raadzaam het schilderwerk van uw kozijnen minimaal vier keer per jaar met een sopje te reinigen. Hiermee beschermt uw het houtwerk en behoudt het de fraaie uitstraling. Als u uw kozijnen niet bijtijds bijwerkt en schildert kan het voorkomen dat er houtrot ontstaat. Het voordeel van een houten kozijn is, naast de authentieke uitstraling, dat u deze altijd elke kleur kunt geven die u wilt.

Kunststof of aluminium kozijnen schilderen

Aluminium en kunststof kozijnen worden over het algemeen direct geleverd in de door u gewenste kleur. Het schilderen van deze kozijnen vergt vakmanschap en u moet hiervoor de juiste primer gebruiken. Zodoende hecht de verf goed wat de levensduur van uw schilderwerk verlengt.

In welke kleur uw kozijn schilderen?

Wilt u uw kozijnen een nieuwe frisse kleur geven? Met het gebruik van de juiste lakken kunt u uw woning de uitstraling geven die u wilt. Let wel op bij het kiezen van een kleur voor uw buitenschilderwerk. Het kan namelijk voorkomen dat er bepaalde kleurvoorschriften in uw gemeente gelden.

Stappenplan zelf kozijn schilderen

De voorbehandeling van het kozijn is erg belangrijk, net zoals het gebruik van de juiste verven. Allereerst moet u de staat van het onderhoud bepalen. Is de verf aan het afbladderen en zitten er scheurtjes of blaartjes in het schilderwerk?

Als de verf gaat bladderen of barsten, of als de verf niet goed meer hecht is het noodzakelijk allereerst de oude verflaag te verwijderen door te schuren na het schrapen van de verf. Dit kunt u doen door gebruik te maken van afbijtmiddel, of door middel van een verfafbrander of föhn de verflaag af te krabben. Voor dat u het kozijn gaat schuren, is het belangrijk deze stofvrij te maken en te ontvetten. Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van lauw water met een dopje ammonia. Door het vetvrij maken van uw kozijn kan de aan te brengen verflaag zich goed hechten. Na het vet- en stofvrij maken van het kozijn is het raadzaam de ramen af te plakken om uitlopen van de verf te voorkomen.

Voor het schilderen van het kozijn dient u gebruik te maken van een ronde kwast. Zorg ervoor dat u de nog droge kwast eerst langs een schuurpapiertje laat gaan om losse haren te verwijderen. Het is van belang allereerst het kozijn in de grondverf te zetten. Zodra de grondverf droog is kunt u dit wederom opschuren en afnemen met lauw water en ammonia.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat uw bij een kozijn van binnen naar buiten werkt. Ook de bovenkant, onderkant en zijkanten van het kozijn dienen behandeld te worden, dit wordt weleens overgeslagen. Vergeet niet met de houtnerf mee te schilderen, dit geeft immers een mooier resultaat. Zorg ervoor dat u minimaal twee verflagen aanbrengt. Na het aanbrengen van een verflaag is het belangrijk deze verflaag (na droging) wederom licht te schuren en te reinigen met water en ammonia voor een optimale hechting van de verf.

Wilt de verf en kwasten bewaren voor een korte tijd? Spuit met een plantenspuit een beetje water op de verf in de pot om velvorming te voorkomen. Gebruikte rollers en kwasten kunt u in een plastic zakje bewaren of (bij langere tijd) ze in een laagje water te zetten na het eerst zo goed mogelijk af te strijken.

Wij hopen dat uw kozijnen er hierna weer als nieuw uitzien!

twijfelt u of u deze klus zelf aan kan?

Kies dan voor een échte vakman die lid is van de Betere Schilder!

Door ons jarenlange streven naar vakmanschap én door alle voordelen die u hebt met een erkend Betere Schilder, kunt u met een gerust hart uw sleutel overdragen aan een erkend Betere Schilder.