Deur schilderen

Zelf uw deuren schilderen?

Het schilderen (verven) van uw deur is vrij gemakkelijk zelf uit te voeren, maar verdient wel de nodige aandacht en voorbereiding. Met een nieuwe, frisse kleur voorziet u niet alleen uw deur van een kleurige uitstraling, eigenlijk fleurt uw hele woning er van op!

Met welke verf uw deuren schilderen?

Het schilderen van deuren kunt u, als particulier, uitvoeren met watergedragen verf (acrylverf) of met synthetische verf (alkydverf). Een professionele schilder heeft de verplichting binnen te schilderen met watergedragen producten vanwege onder meer het milieu. Het verschil tussen beide soorten verf voor u ligt in de verwerkbaar-heid, geur en duurzaamheid van de verf. Synthetische verven zijn over het algemeen beter te verwerken, terwijl watergedragen sneller drogen en minder snel vergelen.

Uw deuren toch liever overlaten aan de schilder?

Voor uw binnendeur is logischerwijs minder bescherming nodig in vergelijking met uw buitendeur. Wij adviseren dan ook voor uw buitendeur altijd alkydverf te gebruiken. Deze sterkere verflaag biedt immers meer bescherming en is meer bestand tegen diverse (weers)invloeden. Een sterkere verflaag is ook geadviseerd bij het schilderen van een trap.

Voorbehandeling bij schilderen van deuren

Net zoals bij het schilderen van kozijnen is het van belang het houtwerk van de deur op de juiste manier 'schilderklaar' te maken. Onze tip is dan ook; zorg er allereerst voor dat u het hang- en sluitwerk verwijdert. U dient de huidige staat van onderhoud van de deur te beoordelen. Is de verf aan het afbladderen en/of zitten er beschadigingen in de deur? Als op de gehele deur de verf afbladdert is het noodzakelijk de oude verflaag overal te verwijderen. Is dit slechts op enkele plekken het geval hoeft u alleen op die plekken de oude verflaag te verwijderen. Kleine beschadigingen kunt u het beste herstellen met een twee-componenten plamuur.

Zijn er geen beschadigingen en is er geen sprake van bladderende verf dan is de volgende stap het schoonmaken van de deur. Met lauw water en een scheutje ammoniak. Hiermee maakt u de deur vuil- en vetvrij. Vervolgens dient u de deur volledig te schuren. Hierdoor hecht de verf beter. Zodra de deur goed opgeschuurd is, is het belangrijk de deur wederom stof- en vetvrij te maken.

Hoe een deur schilderen of verven?

Alhoewel wij als kwaliteitsorganisatie, net als alle professionele schilders, de term schilderen prefereren boven het ‘verven’ van een deur, gaat het natuurlijk vooral om de uitvoering hiervan. Hier helpen wij u graag een handje mee, zodat uw deur straks weer een nieuwe frisse kleur heeft, voorzien van een nieuwe lik verf.

Allereerst dient u eventuele ramen af te plakken en vervolgens de deur in de grondverf te zetten. Dit doet u bij voorkeur met een ronde kwast. Het schilderen van een deur (of kozijn) moet u altijd van binnen naar buiten werken. Heeft u glas in de deur begin dan eerst met de latten. Vergeet niet de onder- en bovenkant van de deuren te schilderen.

Schilder altijd met de houtnerf mee voor een mooie vloeiing en mooi eindresultaat. Ons advies luidt daarnaast altijd twee of meer verflagen te gebruiken voor een schitterend gelakte deur. Belangrijk hierbij is wel dat u na elke aangebrachte laag het schilderwerk weer even opschuurt en schoonmaakt met water en ammonia voor een optimale hechting.

 

Wilt de verf en kwasten bewaren voor een korte tijd? Spuit met een plantenspuit een beetje water op de verf in de pot om velvorming te voorkomen. Gebruikte rollers en kwasten kunt u in een plastic zakje bewaren of (bij langere tijd) ze in een laagje water te zetten na het eerst zo goed mogelijk af te strijken.

twijfelt u of u deze klus zelf aan kan?

Kies dan voor een échte vakman die lid is van de Betere Schilder!

Door ons jarenlange streven naar vakmanschap én door alle voordelen die u hebt met een erkend Betere Schilder, kunt u met een gerust hart uw sleutel overdragen aan een erkend Betere Schilder.