Deur schilderen of verven

Denk aan deze zaken als u zelf uw deur wilt verven!

Het schilderen of verven van een deur is natuurlijk een klusje dat u zelf uit kunt voeren, maar het verdient wel de nodige aandacht en voorbereiding. Met een nieuwe, frisse kleur voorziet u niet alleen uw deur van een kleurige uitstraling en een frisse lik verf, eigenlijk fleurt uw hele woning er van op! Wij geven graag tips hoe een deur het beste te verven of schilderen is. En we leggen uit welke stappen u moet ondernemen. Uw deuren schilderen is daarmee een eitje!

Wilt u toch liever uw deuren laten schilderen en dit overlaten aan een professional? Ook dat is natuurlijk mogelijk. Bij De Betere Schilder helpen wij u graag met het zoeken naar een vakschilder bij u in de buurt.

Kosten deur schilderen

Wat kost het om een deur te schilderen? Dat hangt er natuurlijk vanaf of u dit zelf gaat doen of dat u dit door een professional laat doen. Als u dit klusje zelf wil gaan opknappen vallen de kosten mee en blijven ze beperkt tot de materialen die u hiervoor nodig heeft. Wilt u echter de deur laten schilderen door een vakschilder, dan zijn de kosten uiteraard wat hoger, omdat de arbeidskosten er dan nog bijkomen.

Kosten deur laten schilderen 

Het schilderen van een deur is een nauwkeurig klusje. U kunt er daarom voor kiezen om deze klus uit te besteden. De prijs van een vakschilder voor het schilderen van een deur en kozijn verschilt per schilder. Een goede keuze die u in ieder geval kunt maken is het kiezen van een erkend Betere Schilder! Door ons jarenlange streven naar vakmanschap én door alle voordelen die u hebt met de keuze voor een erkend Betere schilder, kunt u met een gerust de sleutel overdragen aan een professionele vakschilder in uw buurt. Wilt u precies weten wat het kost om een vakschilder in de buurt in te huren? Dan kunt u direct bij ons een offerte opvragen.

Vraag een offerte aan

Hoe lang duurt een deur schilderen?

Houd er rekening mee dat het schilderen van een deur best wat tijd in beslag kan nemen. Er komt namelijk meer bij kijken dan simpelweg een verflaag aanbrengen. Je hebt nog te maken met de voorbereiding, het voorwerk op de deur en het feit dat je voor het beste resultaat het beste minimaal twee keer kunt schilderen. Verder op deze pagina vindt u een uitgebreid stappenplan voor het schilderen van een deur dat u kunt gebruiken als u zelf aan de slag gaat. Ga er in ieder geval vanuit zeker twee dagen bezig te zijn met het schilderen.

Volgorde deur schilderen

Hoe schilder je nu precies een deur? Om u daarbij te helpen hebben we hieronder een stappenplan opgesteld waar we stap voor stap uitleggen hoe u het beste te werk kunt gaan. Bovendien geven we een aantal tips & tricks voor een aantal stappen. Wist u bijvoorbeeld dat het ook belangrijk is om bij buitendeuren ook de onderkant te schilderen? Na regen kunnen er druppels blijven hangen aan de onderkant van de deur. Als dit vlak niet geverfd is, kan het water er makkelijker in trekken en is dit deel van de deur daardoor vatbaarder voor houtrot. 

Stappenplan voor het schilderen van een deur

Voor het schilderen van een deur zijn de te doorlopen stappen:

 1. Vloer en eventueel kozijnen afplakken/afdekken
 2. Hang- en sluitwerk verwijderen
 3. Stof- en vetvrij maken
 4. Huidige staat schilderwerk beoordelen en waar nodig herstellen
 5. Deur schuren
 6. Grondverf aanbrengen
 7. Licht opschuren (optioneel)
 8. Deur aflakken
 9. Licht opschuren (optioneel)
 10. Deur opnieuw aflakken (optioneel)
 11. Materiaal geschikt opbergen (o.a. tape!)

Let op: elke stap brengen diverse belangrijke werkzaamheden met zich mee, zoals stof- en vetvrij maken van de deur. Lees deze pagina daarom goed door.

Tips voor deur schilderen

Van voorbehandeling (belangrijk) tot het schilderen van deur

Voorbereiding

Net zoals bij het schilderen van kozijnen is het van belang het houtwerk van de deur op de juiste manier 'schilderklaar' te maken. Onze tip is dan ook; zorg er allereerst voor dat u het hang- en sluitwerk verwijdert. Scharnieren mee schilderen is niet het beste idee. U zult overigens misschien niet alle delen van de deur verven. Daarom is het van belang niet te schilderen objecten af te plakken.

Huidige schilderwerk

Vervolgens dient u de huidige staat van het schilderwerk van de deur te beoordelen, voordat u aan de slag gaat met de deur verven of schilderen. Is de verf aan het afbladderen en/of zitten er beschadigingen in de deur? Als op de gehele deur de verf afbladdert is het noodzakelijk de oude verflaag overal te verwijderen. Is dit slechts op enkele plekken het geval hoeft u alleen op die plekken de oude verflaag te verwijderen. Kleine beschadigingen kunt u het beste herstellen met een twee-componenten plamuur.

Schoonmaken en schuren 

Zijn er geen beschadigingen en is er geen sprake van bladderende verf dan is de volgende stap het schoonmaken van de deur. Dan kunt u de deur schilderen zonder te schuren. Dit doet u met lauw water inclusief een scheutje ammoniak. Hiermee maakt u de deur vuil- en vetvrij. Vervolgens dient u de deur volledig te schuren. Hierdoor hecht de verf beter en kunt u optimaal de deur verven. Een deur schilderen zonder te schuren is niet aan te raden. Gebruik bij een nog goede laklaag korrel 240 en 180. Is de laklaag veel beschadigd, dan raden wij korrel 180 aan. Zodra de deur goed opgeschuurd is, is het belangrijk de deur opnieuw stof- en vetvrij te maken. Hierna kunt u de deur verven of schilderen.

Grondverf

Na de voorbereidingen voor het verven van de deur is het zaak de deur 'in de grondverf te zetten'. Dit doet u bij voorkeur met een ronde kwast. Een deur verven moet u altijd van binnen naar buiten uitvoeren. Heeft u glas in de deur? Begin dan eerst met het schilderen van de latten. Vergeet niet de onder- en bovenkant en natuurlijk de zijkant van de deur te schilderen. Dit bevordert de duurzaamheid van het schilderwerk.

Lakverf

Vervolgens kunt u met een lakverf de deur verven. Schilder altijd met de houtnerf mee voor een mooie vloeiing en mooi eindresultaat. Breng de verf zoveel mogelijk in lange banen aan om strepen te voorkomen. Ons advies luidt daarnaast altijd twee of meer verflagen te gebruiken voor een schitterend gelakte deur. Op deze manier kunt u ook makkelijker de deur schilderen zonder strepen. Belangrijk hierbij is wel dat u na elke aangebrachte laag het schilderwerk weer even opschuurt en schoonmaakt met water en ammonia voor een optimale hechting. Geef de deur opnieuw een verse laklaag voor betere dekking en bescherming. Let hierbij op de droogtijd die op het verfblik vermeld staat. U kunt (na het vet- en stofvrij maken) eventueel de deur nóg een laklaag geven. Het verven of schilderen van de deur zit er daarna op.

Deur schilderen met roller of kwast?

Het schilderen van een deur kan zowel met een roller of een kwast. Voor het aanbrengen van de grondverf is het goed om een kwast te gebruiken, liefst een ronde kwast. Bij grote oppervlakken kunt u echter ook een roller gebruiken. Voor het daadwerkelijke schilderen en lakken van de deur kunt u bij watergedragen lak het beste een lakroller gebruiken om eventuele luchtbelletjes te voorkomen. 


Met een verfroller kunt u natuurlijk sneller en makkelijker grote oppervlakken verven. Heeft de deur echter lastige plekken en randen? Dan is een kwast handiger om de juiste verfkwaliteit te bereiken. Bij het schilderen van een deur is er dus geen uitgesproken voorkeur voor een roller of kwast. Dat is afhankelijk van de deur zelf en uw eigen voorkeur.

Binnen of buitendeuren schilderen?

Het is een wereld van verschil!

Wilt u uw binnen- of buitendeur schilderen? Bij het plan van aanpak en de aanschaf van materialen zit daar een wereld van verschil tussen. Een belangrijk verschil zit hem in de verf: welke verf kun je beste gebruiken? Voor het schilderen van een binnen- of buitendeur zijn verschillende opties.

Met welke type verf schilder je een deur?

Binnendeuren schilderen, zoals bijvoorbeeld de keukendeur of badkamer deur schilderen, heeft logischerwijs minder bescherming nodig in vergelijking met uw buitendeur. Wij adviseren dan ook uw buitendeur altijd met verven op alkyd-basis te schilderen. Deze sterkere verflaag biedt namelijk meer bescherming en is meer bestand tegen diverse (weers)invloeden. Een sterkere verflaag is ook geadviseerd bij het schilderen of verven van een trap. Een trap hoort namelijk erg krasvast te zijn. Verven op alkyd-basis bieden daarnaast een betere dekking en glansgraad dan verven op waterbasis. 

Binnen een deur schilderen moet wettelijk gezien geschilderd worden met verven op waterbasis (acrylverf) vanwege diverse milieu-eisen. Naast milieuvoordelen biedt verven op waterbasis meer voordelen, zoals een kortere droogtijd en een minder sterke geur. Dit heeft met name voordelen wanneer u binnen de woning een deur gaat verven.

Kies dus bij een buitendeur, zoals bijvoorbeeld een voordeur of een garage deur schilderen, bij voorkeur voor een alkydverf en bij een binnendeur voor een acrylverf. 

Voor het verven van een deur of binnendeur hebt u meer nodig dan alleen verf. Verder heeft u minimaal nodig:

 • Professionele aflakverf
 • Grondverf
 • Afplaktape
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Kwast en/of roller
 • Verfbakjes

Pas op: ga geen deuren schilderen met muurverf. Dit soort verf is uitsluitend bedoeld voor de muur en niet voor op de deur. Muurverf is niet geschikt voor hout en geeft minder bescherming. Eventueel kan het een optie zijn om een deur te schilderen met krijtverf, maar als je de keuze hebt, moet je altijd voor lakverf kiezen.

Meest voorkomende soort deuren schilderen

Er zijn uiteraard veel verschillende soorten deuren. De meeste voorkomende deuren zijn houten deuren en kunststof deuren, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Voor deuren van specifieke materialen geldt dat je goed moet kijken hoe je de deur moet schilderen en welke voorbereidingen je moet treffen om ervoor te zorgen dat de verf goed pakt en dekt. Enkele voorbeelden van deuren waarbij je goed moet opletten hoe je ze moet schilderen:

 • Svedex deur (over)schilderen
 • Formica deuren schilderen
 • Geplastificeerde deuren schilderen
 • Geverniste deuren schilderen
 • PVC-deur schilderen
 • Aluminium deur schilderen
 • Gladde deur schilderen
 • Gelakte deuren schilderen

Houten deur schilderen

Zoals gezegd is het schilderen van een houten deur het meest voorkomend en vaak ook het beste te doen. Eerder op deze pagina hebben we al uitgelicht hoe je te werk moet gaan bij het schilderen van een houten deur. Er zijn verschillende opties bij het schilderen als het gaat om het schilderen van een houten deur. Bijvoorbeeld:

 • Hardhouten deur schilderen
 • Eiken deur schilderen

Normaal gesproken kun je bij deze soorten houten deuren het ‘normale’ stappenplan volgen. Bekijk echter goed of jouw specifieke soort houten deur een andere aanpak vereist.

Welke kleur wil je jouw deur schilderen?

Verf om jouw deur te schilderen heb je in alle kleuren en uitvoeringen. Bij alle verven is het vooral van belang om het stappenplan te volgen en twee lagen verf aan te brengen. Dit zorgt voor een goede dekking en beschermt de deur goed. We lichten nog een aantal specifieke kleuren verder toe.

Deuren zwart schilderen

Als je een deur zwart wil schilderen, moet je er vooral op letten dat de verf goed dekkend is. Zeker als je een witte deur zwart wil schilderen, is het belangrijk om dit proces goed voor te bereiden. Dit kun je bijvoorbeeld voor elkaar krijgen door een grijze grondverf te gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de zwarte verf goed dekt. Daarnaast gelden de tips die eerder genoemd zijn hierbij: let op de richting van het schilderen, gebruik waar mogelijk een roller om streepvorming in de verf te voorkomen en breng twee verflagen aan voor de dekkingzekerheid.

Bruine/zwarte deur wit schilderen

Ook de andere kant op is natuurlijk mogelijk: een deur met een donkere kleur wit schilderen. In principe kun je hierbij hetzelfde stappenplan volgen, maar in dit geval is het het beste om witte grondverf te gebruiken. Dit maakt het uiteraard eenvoudiger om een mooi dekkende witte verflaag op de deur te krijgen.

Deur verven, maar twijfelt u of u deze klus zelf aan kan?

Kies dan voor een erkend Betere Schilder!

Het verven van een (binnen)deur is een nauwkeurig klusje. Door ons jarenlange streven naar vakmanschap én door alle voordelen die u hebt met een erkend Betere Schilder, kunt u met een gerust hart uw sleutel overdragen aan een erkend Betere Schilder.