Wet WKB definitief per 1 januari 2024

Geplaatst op 30 augustus door Nick Polm.

Demissionair minister Hugo de Jonge houdt vast aan 1 januari 2024 als ingangsdatum voor de Wet kwaliteitsborging. De Eerste Kamer had gevraagd om uitstel.

wat-houdt-wet-kwaliteitsborging-in_1_zkwsfs.jpg

Geen uitstel

De Eerste Kamer had uitstel gevraagd naar aanleiding van een breed aangenomen motie (49 voor, 26 tegen) van enkele senatoren. Zij vreesden namelijk onder meer een gebrek aan kwaliteitsborgers op 1 januari, waardoor de bouw met vertraging en de consument met hoge kosten zou worden opgezadeld. Overigens hebben schildersbedrijven over het algemeen niet met kwaliteitsborgers te maken, zie ook onderstaand artikel.

Lees ook:

Alles over de Wet WKB

Lees hier je je voorbereid op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Inclusief 4 handige tips!

Alles over de Wet WKB

Uitstel zou 'grote gevolgen' opleveren

De Jonge voorziet geen gebrek aan onafhankelijke controleurs, die een essentieel onderdeel zijn van de Wkb. Kwaliteitsborgers zien erop toe - in de ontwerpfase en op de bouwplaats - of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. De aannemer (incl. schilder) is aansprakelijk voor eventuele gebreken die zijn veroorzaakt. De minister wees er verder op dat de Wkb uitstellen 'grote gevolgen' heeft, omdat de nieuwe wet vervlochten is met de Omgevingswet die óók per 1 januari ingaat.

De Wkb geldt voor alle aannemers van bouwwerken, van zzp'er tot grootbedrijf. Schilders- en onderhoudsbedrijven kunnen er ook mee te maken krijgen. Bekijk hiervoor ons artikel hierover. Belangrijkste doel van de wet is de bouw zelf aantoonbaar laten zorgen voor een hogere bouwkwaliteit.

Geschreven door
SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad
SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad

Dé vakmedia voor schilderend Nederland. Via ww.schildersvak.nl, de SchildersVakkrant en het Eisma's Schildersblad worden schildersbedrijven op de hoogte gehouden van nieuws en ontwikkelingen in de schildersector.

30% of 50% korting voor erkend Betere Schilders

Erkend Betere Schilders krijgen 30% korting op een jaarabonnement op één van de twee vakbladen en liefst 50% korting bij een abonnement op beide vakbladen. 
Je kunt gebruikmaken van de deal door te bellen met 088-266648, houd je lidnummer van ons bij de hand. (staat op je facturen)

Bekijk de abonnementen
Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht