Prinsjesdag: zelfstandigenaftrek weer minder

Geplaatst op 28 augustus door Rob Polm.

Het kabinet heeft besloten om de lasten komend jaar toch iets te verlichten. Dat gaat wel ten koste van zzp’ers, die hun zelfstandigenaftrek op termijn met nog eens bijna 4000 euro verder zien slinken.

In ruil voor deze maatregel wordt de arbeidskorting voor een totaalbedrag van 500 miljoen verhoogd, waar alle werkenden van profiteren. Daarnaast daalt het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting met circa 0,2 procentpunt. Ook dit kost een half miljard. Omdat zzp’ers van beide tegenmaatregelen meeprofiteren, gaan zij er onder de streep niet op achteruit, terwijl werknemers in loondienst er juist wat op vooruitgaan. 

Dat is volgens Haagse bronnen de uitkomst van de onderhandelingen over de begroting voor komend jaar. Vorig jaar besloot het kabinet al de zelfstandigenaftrek stapsgewijs te verlagen van 7280 euro naar 5000 euro in 2028. Daar wordt nog een schep bovenop gedaan, waardoor de aftrek uiteindelijk daalt naar circa 3200 euro. Het fiscale verschil tussen zelfstandigen en werknemers wordt daardoor kleiner.

Behalve burgers komt het kabinet ook het midden- en kleinbedrijf tegemoet. Het verlaagde tarief in de vennootschapsbelasting, nu nog voor winsten tot 200.000 euro, gaat omlaag van 16,5 naar 15 procent. Bovendien wordt deze belastingschijf de komende jaren stapsgewijs verhoogd, zodat uiteindelijk ook winsten tot 400.000 euro onder dit lagere tarief vallen. 

Voor elke euro winst die bedrijven daarbovenop nog maken, blijft het vpb-tarief van 25 procent gelden. De geplande verlaging van dit normale tarief naar 21,7 procent is definitief van de baan, wat vooral nadelig is voor grote bedrijven.
Bron: Algemeen Dagblad

Meer nieuws
training-smc.jpg
De Betere Schilder officieel erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht