Pensioenpremie fors omhoog vanaf 2021

Geplaatst op 9 december door Nick Polm.

Het opbouwen van het verplichte schilderpensioen wordt vanaf 4 januari 2021 fors duurder voor zowel zzp'ers (bijna 25%) werkgevers en werknemers (beiden tot 5%). Dit vanwege tegenvallende resultaten en de economische omstandigheden.

Slechte timing

In overleg met werkgevers- en werknemersorganisaties (OnderhoudNL en FNV, CNV Vakmensen) is besloten de premie te verhogen van 25,2% naar 30,1% in 2021. Dit percentage ligt tot en met 2025 vast. (Tenzij de premie 'onvoldoende' is in de 'jaarlijkse toets' die BPF Schilders aflegt.)

Eerder werd al bekend dat de slepende rechtszaak het einde nadert rond eind december. Op 22 december doet het gerechtshof in Den Haag uitspraak over de zaak tegen de verplichtstelling van het schilderspensioen voor zzp'ers. De verplichtstelling staat al jaren onder druk. Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder maakt zich hard voor keuzevrijheid van ondernemers bij een pensioenaanbieder. Een ondernemer heeft immers bewust de keuze gemaakt om zélf volledig in controle te staan over alles dat van invloed is op zijn of haar bedrijfsvoering. 

 

ZZP'ers betalen straks bijna 25% meer premie

Zzp’ers komen er bij de premieverhoging het slechtst vanaf, terwijl de stijging van de pensioenpremie nog enigszins meevalt voor werknemers die onder de zogenaamde Inkoopregeling vallen. Dat was een regeling die voor oudere werknemers moest compenseren dat er sinds 2006 minder pensioen kan worden opgebouwd. Over hun brutoloon werd 7,69 procent afgedragen aan die Inkoopregeling. Die regeling komt per januari te vervallen. De pensioenpremie wordt in bedrijven met personeel voor 50 procent door de werkgever en 50 procent door de werknemer betaald.

Zzp’ers krijgen dezelfde premieverhoging per 1 januari, maar moeten die geheel zelf betalen.


Wil je hierover meepraten en -denken? Schrijf je dan in bij De Betere Schilder.

Schrijf je in en praat mee!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

ONS VAK nr 6: Samenwerken, op hoogte

In deze editie van het digitale magazine ONS VAK, dat wij voor schi...

Lees dit bericht

"Vrijdag steigercontrole, maandag moest ik een RI&E inleveren"

Zoals wij al eerder schreven gaat de overheid fors controleren op h...

Lees dit bericht

Uitstel premie BPF Schilders mogelijk

Zoals wij eerder meldden, kun je in verband met het Corona-virus jo...

Lees dit bericht