Oproep: Stop onterechte premieheffing UTA-personeel

Geplaatst op 31 mei door Nick Polm.

Met een brandbrief roept Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder cao-partijen OnderhoudNL, FNV, CNV en LBV op zo spoedig mogelijk te stoppen met het heffen van de ‘zwaarwerk-premie’ voor UTA-personeel. Zij kunnen hier immers geen gebruik van maken.

Veel klachten over onterechte premie

Na klachten te hebben ontvangen van aangesloten schildersbedrijven heeft De Betere Schilder de mening gepeild van betrokken werkgevers. Als gevolg hiervan wordt dus opgeroepen de heffing á 3% met terugwerkende kracht te annuleren. Vanaf 2022 worden de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) en de Regeling Generatiepact gefinancierd door het heffen van een werkgeverspremie door Stichting USAG. Voor de RVU wordt 2% geheven. Voor het Generatiepact 1%. De zogenoemde ‘zwaarwerk-premie’ bedraagt dus 3%. Dit komt boven op de reguliere premie. Deze bedraagt dit jaar 0,42% van het WFSV-loon. Hiervan dient er 0,07% ingehouden te worden op het loon van de werknemer.
Noot: Per 23 mei 2022 is de RVU-premie (ten behoeve van het eerder stoppen met werk) tijdelijk gepauzeerd. De premie voor 2023 wordt later vastgesteld en keert dus wellicht terug. De premiepauze is dan ook niet relevant voor het standpunt van De Betere Schilder.

Meer informatie over cao-afspraken

Reactie van De Betere Schilder

Nick Polm van De Betere Schilder: “Vooropgesteld, de komst van de zwaarwerkregelingen wordt goed gewaardeerd door schilders. Schilders die al jaren zwaar werk uitvoeren kunnen hierdoor langer doorwerken op hun eigen tempo. Dat komt het schildersvak ten goede, want kennis en ervaring blijft langer behouden. Het is ons inziens te billijken dat UTA-personeel (uitvoerend, technisch en administratief) hier geen gebruik van kan maken. Maar het is onrechtvaardig en niet juist dat hiervoor werkgeverspremie moet worden betaald.”

'Ontoelaatbaar en opmerkelijk'

Eén van de gedupeerden is Schildersbedrijf Corn. De Groot uit Bilthoven. Directeur Pieter Bindervoet: “Ik betaal ruim €2.000,- per jaar aan premie voor mijn UTA-medewerker vanwege de zwaarwerkregelingen. Dus ik betaal feitelijk tweeduizend euro voor een ander. Dat is ontoelaatbaar en moet per direct veranderd worden!”
Ook De Nooy Schilders, met twee personen in UTA-dienst, onderschrijft deze mening en vindt de regeling dan ook ‘bijzonder opmerkelijk’. En zo zijn er veel meer bedrijven.


Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder vraagt dan ook om een herziening met terugwerkende kracht van deze bepalingen en gaat hierover graag in gesprek met de betrokken partijen.

De Betere Schilder heeft OnderhoudNL, FNV, CNV en Vakbond LBV een zogenoemde brandbrief gestuurd met het verzoek de premie aan te passen en wacht een officiële reactie af.

Meer nieuws
training-smc.jpg
De Betere Schilder officieel erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht