Ruim 40 miljoen aan onnodige loonkosten voor werkgevers

Geplaatst op 4 juli door SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad.

Met ingang van juni 2023 hanteert het CBS een nieuwe methode voor het meten van energieprijzen toegepast in de Consumenten Prijs Index (CPI). Hierdoor had de loonsverhoging van 10,3% in de schildersbranche liefst 3,4% lager moeten uitvallen. Dit leverde 41 miljoen aan onnodige loonkosten voor de schildersbranche.

pexels-burak-the-weekender-186464.jpg

Schilderslonen gekoppeld aan inflatie

Deze automatische prijscompensatie is een direct gevolg van de eerdere cao-besprekingen tussen OnderhoudNL, FNV, CNV en LBV. Mede hierdoor stegen de schilderslonen per 1-1-2023 met maar liefst 10,3%. Dit getal is immers gelijk aan het gemiddelde inflatiecijfer tussen juli 2021 en juni 2022. Dat had, zoals het CBS recent publiceerde, 6,9 procent moeten zijn. Het verschil van 3,4% zou neerkomen op een bedrag van veertig miljoen euro aan extra loonkosten voor de gehele sector volgens OnderhoudNL. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in het voorjaar 2022 overigens al dat de rekenmethode om de prijzen van gas en elektriciteit te meten niet voldoet bij extreme prijsstijgingen zoals destijds. In de oude methode voor energieprijzen werden alleen gegevens gebruikt van nieuwe contracten die huishoudens bij energieleveranciers afsluiten. 
(Tekst gaat verder na onderstaand artikel.)

Lees ook:

In 2023 gingen de schilderslonen met 10,3% omhoog

Schilders in loondienst gingen per 1 januari 2023 maar liefst 10,3 procent meer verdienen. Dit getal was gelijk aan het gemiddelde inflatiecijfer tussen juli 2021 en juni 2022. “Deze forse loonstijging is in deze tijd van hoge gasprijzen uitermate lastig voor ondernemers, dat ontken ik niet”, zegt Henk den Boer, bestuursvoorzitter van OnderhoudNL. “Maar deze tijden zijn ook lastig voor werknemers. We konden niet anders."

Loonstijging in 2023

In de cao Schilders-, Afwerkings-, Vastgoedonderhouds- en Glaszetbedrijf (SAVG) wordt jaarlijks per 1 oktober een loonstijging afgesproken voor het nieuwe kalenderjaar op basis van de inflatie. Na de zomer beginnen de besprekingen hierover tussen OnderhoudNL en de vakbonden. Hier wordt hoogstwaarschijnlijk wederom een loonsverhoging in afgesproken, al worden de onnodige extra loonkosten meegenomen in de gesprekken. 
Eerder schreven wij al dat de inflatie mogelijk pas over 2 jaar op niveau is en de schilderslonen dus verder omhoog gaan als gevolg van de huidige cao.

Vanuit het CBS worden de tot nu toe gepubliceerde uitkomsten van de CPI en de inflatie in ieder geval niet herzien. 

Geschreven door
SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad
SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad

Dé vakmedia voor schilderend Nederland. Via ww.schildersvak.nl, de SchildersVakkrant en het Eisma's Schildersblad worden schildersbedrijven op de hoogte gehouden van nieuws en ontwikkelingen in de schildersector.

30% of 50% korting voor erkend Betere Schilders

Erkend Betere Schilders krijgen 30% korting op een jaarabonnement op één van de twee vakbladen en liefst 50% korting bij een abonnement op beide vakbladen. 
Je kunt gebruikmaken van de deal door te bellen met 088-266648, houd je lidnummer van ons bij de hand. (staat op je facturen)

Bekijk de abonnementen
Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht