Schilderslonen met 10,3% omhoog
Schilders in loondienst gaan per 1 januari maar liefst 10,3 procent meer verdienen. Dit getal is gelijk aan het gemiddelde inflatiecijfer tussen juli 2021 en juni 2022.
Principeakkoord
Dat is het principeakkoord tussen OnderhoudNL en LBV, FNV en CNV in het kader van de lopende cao. De loonstijging is historisch te noemen, maar ook conform de afgesproken automatische prijscompensatie in de cao. Voor werknemers ongetwijfeld een fijne opsteker, voor de kleine en middelkleine werkgever een uitdaging. Verwacht wordt dat de leden instemmen met de voorgenomen loonstijging.
“Deze forse loonstijging is in deze tijd van hoge gasprijzen uitermate lastig voor ondernemers, dat ontken ik niet”, zegt Henk den Boer, bestuursvoorzitter van ondernemersorganisatie OnderhoudNL. “Maar deze tijden zijn ook lastig voor werknemers. We konden niet anders."
De partijen wijzen op de grote uitdaging waar de onderhoudsbranche in Nederland op dit moment voor staat: de energiecrisis, de geopolitieke onzekerheid, de verduurzamingsopgave en de tekorten op de arbeidsmarkt. Een reguliere loonstijging als kostenstijging is 'enerzijds eigenlijk ondenkbaar', maar anderzijds 'noodzakelijk voor behoud van de koopkracht van de betrokken medewerkers en niet te vergeten voor het aantrekken van nieuwe instroom'.
Meer cao-afsprakenUpdate
Bij het doorberekenen van een stijging van de kosten moet het schildersbedrijf de klant op tijd waarschuwen. Zelfs als er een vaste prijs is afgesproken. Of de aannemer daadwerkelijk een prijsstijging mag doorberekenen, hangt af van de wet. Juridisch gezien is een tussentijdse prijsstijging namelijk alleen toegestaan als:
- de kostenverhogende omstandigheden niet te voorzien waren;
- het gaat om een aanzienlijke verhoging (bijv. boven de 5%);
- de aannemer de opdrachtgever tijdig op de hoogte heeft gesteld van de noodzaak van de prijsverhoging.