Nieuwe schilders-cao tot 2025, FNV en CNV weer betrokken

Geplaatst op 14 oktober door Nick Polm.

De bonden LBV en FNV en CNV hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met werkgeversorganisatie OnderhoudNL over een vierjarige cao voor de schilders-, afwerkings-, vastgoedonderhouds- en glaszetbranche. Er is overeenstemming over een loonsverhoging van 2,75 procent per 1 januari 2022.

FNV en CNV na zes jaar weer aan tafel

Het bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao zorgt ervoor dat de bonden FNV en CNV na een afwezigheid van zes jaar weer deel uit kunnen maken van de cao-tafel in deze sector. In 2016 weigerden beide partijen nog hun handtekening te zetten onder de cao die destijds tussen alleen Onderhoud NL (werkgevers) en LBV was afgesproken. 

In de tussenliggende periode orienteerden FNV, CNV en De Betere Schilder zich op een mogelijk aparte cao-afspraak voor geinteresseerde schilders. Ondanks de mooie vooruitgang die hierin werd geboekt, kwam dit tot een stilstand nadat de CAO SAG in november 2019 algemeen verbindend verklaard werd. Hierdoor werd de cao verplicht te gebruiken voor elke schilder-werkgever in Nederland.

Eerder stoppen met werken mogelijk

Naast de loonsverhoging van 2,75 procent per 1 januari 2022 zullen overige loonsverhogingen afhangen van prijsinflaties en prijsstijgingen. Dit betekent dus een automatische prijscompensatie. Ook het behalen van minder ziekteverzuim kan leiden tot een bonus op de lonen. 

Belangrijke nieuwe regelingen:

  • Een ‘regeling-vervroegd-uittreden’ voor het eerder stoppen met werken voor zware beroepen.
  • Een ‘generatiepact-regeling’, waarmee werknemers vrijwillig 80% kunnen gaan werken, 90% loon krijgen en 100% pensioenopbouw.

Deze regelingen zijn ingevoerd om een daling van het ziekteverzuim in de laatste arbeidsjaren te verminderen. Andere nieuwe regelingen:

  • Twee betaalde scholingsdagen per werknemer per jaar
  • Doorbetaald verlof bij overlijden van verwanten werknemer
Download de nieuwe cao
Meer nieuws
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht