Nieuwe schilders-cao tot 2025, FNV en CNV weer betrokken

Geplaatst op 14 oktober door Nick Polm.

De bonden LBV en FNV en CNV hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met werkgeversorganisatie OnderhoudNL over een vierjarige cao voor de schilders-, afwerkings-, vastgoedonderhouds- en glaszetbranche. Er is overeenstemming over een loonsverhoging van 2,75 procent per 1 januari 2022.

FNV en CNV na zes jaar weer aan tafel

Het bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao zorgt ervoor dat de bonden FNV en CNV na een afwezigheid van zes jaar weer deel uit kunnen maken van de cao-tafel in deze sector. In 2016 weigerden beide partijen nog hun handtekening te zetten onder de cao die destijds tussen alleen Onderhoud NL (werkgevers) en LBV was afgesproken. 

In de tussenliggende periode orienteerden FNV, CNV en De Betere Schilder zich op een mogelijk aparte cao-afspraak voor geinteresseerde schilders. Ondanks de mooie vooruitgang die hierin werd geboekt, kwam dit tot een stilstand nadat de CAO SAG in november 2019 algemeen verbindend verklaard werd. Hierdoor werd de cao verplicht te gebruiken voor elke schilder-werkgever in Nederland.

Eerder stoppen met werken mogelijk

Naast de loonsverhoging van 2,75 procent per 1 januari 2022 zullen overige loonsverhogingen afhangen van prijsinflaties en prijsstijgingen. Dit betekent dus een automatische prijscompensatie. Ook het behalen van minder ziekteverzuim kan leiden tot een bonus op de lonen. 

Belangrijke nieuwe regelingen:

  • Een ‘regeling-vervroegd-uittreden’ voor het eerder stoppen met werken voor zware beroepen.
  • Een ‘generatiepact-regeling’, waarmee werknemers vrijwillig 80% kunnen gaan werken, 90% loon krijgen en 100% pensioenopbouw.

Deze regelingen zijn ingevoerd om een daling van het ziekteverzuim in de laatste arbeidsjaren te verminderen. Andere nieuwe regelingen:

  • Twee betaalde scholingsdagen per werknemer per jaar
  • Doorbetaald verlof bij overlijden van verwanten werknemer
Download de nieuwe cao

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

Erkend Betere Schilders hoog gewaardeerd, met De Vakbroeders voorop

In een vol coronajaar hebben opdrachtgevers de schildersbedrijven m...

Lees dit bericht

Mkb'er krijgt betere uitgangspositie bij faillissement debiteur

Kleine ondernemers die nog geld te vorderen hebben bij een bedrijf ...

Lees dit bericht

Verfreuzen verhogen prijs van verf fors, einde nog niet in zicht

Marktleiders AkzoNobel en PPG schroeven dit kwartaal de prijzen van...

Lees dit bericht