Inflatie, indexering, uurtarieven; is jouw tarief nog in orde?

Geplaatst op 23 maart door Nick Polm.

Zodra je niet regelmatig je prijzen en materiaalkosten verhoogt ga jij er qua inkomsten (over het algemeen) telkens op achteruit. Hoe zit dit en hoe kun je hier adequaat mee omgaan? Wij behandelen het in dit artikel.

Tarief verhogen of niet?

Er zijn verschillende redenen om jouw prijs/tarief regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) te verhogen. Bijvoorbeeld:

  • je kosten zijn toegenomen
  • de kwaliteit van jouw werkzaamheden zijn verbeterd
  • je hebt je productaanbod uitgebreid (bijv. met houtrotreparaties)
  • je wilt meer aan jouw schilderwerk verdienen

 

De laatste drie punten kun jij alleen bepalen. Bij het eerste punt helpen we je graag met behulp van dit artikel. Want een methode om deze kostenstijging door te rekenen is de jaarlijkse indexering van loon en materiaal. Indexeren is het minste wat je kunt doen om gelijke tred te houden met de stijging van de consumentenprijzen en er qua inkomsten dus niet op achteruit te gaan. 

Je doet jezelf tekort als je helemaal niet indexeert: verf, elektriciteit en gereedschap zijn ook duurder geworden in de loop der jaren. Wie niet met enige regelmaat indexeert, is een dief van de eigen portemonnee.

Inflatie

Door inflatie wordt geld minder waard. Een euro is nu meer waard dan een euro over 10 jaar. Volgens het CBS is de inflatie gemiddeld 1,92% per jaar.

Dat betekent dat een uurtarief van €45,- in 2015 nu nog maar slechts €40,- waard is.

De inflatie wordt vastgesteld aan de hand van de consumentenprijsindex. Zo’n indexering is er ook voor loonkosten en materiaalkosten in de schildersbranche. 

Indexering

Naast loonsverhogingen worden loonkosten jaarlijks geïndexeerd. Dit betekent dat jouw collega in loondienst er in koopkracht jaarlijks op vooruit gaat. Dan zou het vreemd zijn als jij dit niet voor jezelf regelt. De indexering kun je berekenen door middel van de door Stichting USAG opgestelde indexeringscijfers. Zo is op te maken dat de loonkosten per 1-1-2021 in vergelijking met 1-1-2020 met 1,9% zijn gestegen. De materiaalkosten stegen over diezelfde periode met 2,3%. Dit bereken je door deze formule: ((nieuw – oud) / oud) × 100. 

Ook zijn indexcijfers handig te gebruiken bij het maken van een nieuwe offerte indien je exact dezelfde opdracht opnieuw moet uitvoeren voor een opdrachtgever. Of als je een offerte moet ‘updaten’ met nieuwe cijfers en tarieven. 
De verhogingen van de pensioenpremie, verzekeringspremie en andersoortige kosten laten we voor de gemakkelijkheid buiten beschouwing.

Download hier de loon- en materiaalkosten indexcijfers

Advies: herbereken regelmatig je uurtarief

Door de gemiddelde inflatie loop je jaarlijks zo’n 2% achter tenzij je je uurtarief aanpast. Daar komt bij dat diverse premies jaarlijks stijgen, zo heeft het BPF Schilders per januari dit jaar de pensioenpremie voor zzp’ers met zo’n 25% laten stijgen en voor werkgevers en werknemers met zo’n 5%. Bedenk daarbij dat de kosten voor verf en gereedschappen ook jaarlijks stijgen. (De Europese verfindustrie meldde deze week nog dat zij last hebben van stijgende grondstofprijzen.)

Je kunt hierdoor niet anders dan concluderen dat een prijsverhoging van jouw diensten af en toe een logisch gevolg is van de ontwikkelingen.

Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht