Extra steunmaatregelen voor ondernemers

Geplaatst op 20 mei door Nick Polm.

Het kabinet trekt de komende drie maanden nog eens 13 miljard euro uit voor steun aan ondernemers die getroffen zijn door de Corona-crisis.

Het huidige noodpakket, dat op 17 maart werd aangekondigd, loopt af op 1 juni. Met het eerste noodpakket werden bijna één op de vijf werkenden (1,8 miljoen mensen) ondersteund. Dat pakket wordt nu met drie maanden verlengd. Het nieuwe steunpakket is ‘meer gericht’, zegt het kabinet, en heeft gewijzigde voorwaarden. Het doel blijft zoveel mogelijk behoud van banen, al wordt de ontslagboete in de NOW-regeling geschrapt.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

Naast de vele eerdere maatregelen die de overheid enige tijd geleden nam, heeft men besloten deze te verlengen en uit te breiden voor ondernemers. Eerder werd ook al bekend dat uitstel voor de pensioenpremie mogelijk is én meldden wij wat je kunt doen als een opdrachtgever een aangenomen klus toch annuleert vanwege Corona.

  1. Extra noodkrediet voor startups 
  2. Verlenging bestaande regelingen (o.a. BMKB, GO en KKC)
  3. TOGS wordt ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB’
  4. Verlenging NOW-regeling
  5. Verlenging belastingmaatregelen (tot 1-9-2020)
  6. Meer eisen aan hulp voor zelfstandigen


Met name deze laatste maatregel behoeft ons insziens enige uitleg.
De TOZO-regeling voor zelfstandigen wordt namelijk verlengd, maar het inkomen van de partner telt voortaan mee. Dit betekent dat alleen huishoudens met een inkomen onder het sociaal minimum aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming in het levensonderhoud. 
Daarnaast kunnen zelfstandige ondernemers een beroep blijven doen op een lening (van maximaal 10.157 euro). Zelfstandig ondernemers wordt in de verlengde regeling gevraagd om te verklaren dat er bij hun bedrijf geen sprake is van surseance van betaling of dat het bedrijf in een staat van faillissement verkeert.

Meer over Corona en jouw schildersbedrijf

Reactie van De Betere Schilder

Rob Polm van Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is tevreden over de nieuwe maatregelen. "Wij merken gelukkig dat schilders het nog altijd erg druk hebben. Het buitenwerk kan ook goed doorgaan, met inachtneming van de nodige voorschriften. "Wel ken ik ook lichte zorgen. Als de recessie zich doorzet, kan volgend jaar wel eens een heel ander beeld geven en dan zijn er ook geen steunmaatregelen meer. Ook kan een lange periode met regen kan de resultaten van dit jaar nog onder druk zetten. We hopen uiteraard op een droge zomer, maar wij zijn blij met de verlenging van de maatregelen, zodat er, mocht de crisis tot ver in onze sector reiken, ook dán voldoende steun en mogelijkheden zijn voor ondernemers."

Eerdere berichtgeving over de Corona-crisis
Meer nieuws
training-smc.jpg
De Betere Schilder officieel erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht