De basis: wat is airless spuiten?

Geplaatst op 30 augustus door GRACO.

In 1958 ontwikkelde Graco het principe van draagbare airless spuiten. Op deze pagina gaan we in op de voordelen en eigenschappen van airless spuiten. Kortom; waarom zou je hier open voor moeten staan als schilder?

In 1958 ontwikkelde Graco het principe van draagbare airless spuiten. Dit innovatieve proces voor het spuiten van verf is tegenwoordig populairder dan ooit tevoren dankzij de voortdurende vooruitgang in de technologie en de manier waarop de verschillende soorten airless spuitmethoden in de loop der tijd zijn verbeterd op duizenden werven wereldwijd. 

Bekijk ook zeker deze verhelderende video over de basis van airless spuiten:

maxresdefault
gx21_neontip_application.jpg

Populairder dan ooit

Sinds de technologie meer dan een eeuw geleden werd geïntroduceerd, hebben professionele aannemers om diverse redenen de voorkeur gegeven aan airless verfspuiten:

Airless spuiten verhoogt de snelheid. Airless spuiten gaat sneller, dus er kunnen meer opdrachten in minder tijd en met minder arbeidskrachten worden voltooid - bovendien is het geweldig voor klussen met een korte weersperiode.

Airless spuiten verbetert de algemene afwerkkwaliteit. Airless spuittoestellen zorgen voor een gelijkmatige verflaag (“verfopbouw” genoemd) op alle soorten oppervlakken, voor een hoogwaardige afwerking.

Airless spuiten is ook zeer veelzijdig. Airless-spuittoestellen kunnen worden gebruikt voor een breed gamma coatings voor zowel binnen- als buitenoppervlakken en kunnen gemakkelijk worden vervoerd op de werf.

4 hoofdtypen spuitmethoden

Spuiten d.m.v. lucht
De eerste vernevelingsmethode is spuiten d.m.v. lucht. Deze systemen gebruiken lucht onder hoge druk, gemaakt door een compressor, om de te spuiten vloeistof te vernevelen en op het werkoppervlak aan te brengen.

High-Volume, Low-Pressure (HVLP)
Een andere vloeistofspuitmethode is High-Volume, Low-Pressure - of HVLP. Deze systemen maken ook gebruik van samengeperste lucht, maar op een andere manier dan standaard luchtspuitsystemen.
Bij een HVLP-spuittoestel levert een turbine een grote hoeveelheid lucht bij een veel lagere druk om de vloeistof te vernevelen en te spuiten. In feite moet de eenheid 0,7 bar (10 PSI) of minder bij de luchtkap hebben om als HVLP te worden gekwalificeerd.
Deze systemen zijn ontworpen voor kleinere fijne afwerkingsklussen omdat ze de minste overspray en een ongeëvenaarde precisie bieden voor een professionele afwerking van de hoogste kwaliteit.

Airless spuiten
De derde vernevelingsmethode is airless spuiten. Deze methode verschilt van de vorige twee omdat deze spuittoestellen noch een compressor noch een turbine nodig hebben. 
Airless spuiten is de snelste en meest veelzijdige manier om professionele verfresultaten te bereiken en de grootste verscheidenheid aan materialen onverdund te spuiten. Het gebruik van een airless spuittoestel gaat tot 10 keer sneller dan het gebruik van een borstel en minstens vier keer zo snel als het gebruik van een roller!
Airless spuiten is zo snel dankzij het vernevelen, of het breken van vloeistof in kleine druppeltjes, zonder gebruik van samengeperste lucht. In een airless systeem daarentegen wordt vloeistof onder hoge druk door een spuittip gepompt. De vloeistof komt uit de spuittip als een vaste stroom met hoge snelheid, maar wanneer die stroom de lucht raakt, wordt hij verstoord en de vloeistof scheidt zich in zeer kleine druppeltjes die het spuitpatroon vormen.
Als u ooit uw vinger op het uiteinde van een lopende tuinslang hebt geplaatst, hebt u een zeer eenvoudige vorm van airless spuiten gecreëerd.

Pneumatisch airless
Tot slot is pneumatisch airless de vierde vernevelingsmethode. Dit systeem combineert airless- en airspraymethoden om de afwerkkwaliteit van een HVLP-spuittoestel te leveren, met de snelheid en efficiëntie van een airless-spuittoestel. Dit is mogelijk door de toevoeging van samengeperste lucht aan een airless spuitpatroon.
Bij pnematisch airless spuiten wordt het materiaal bij een 20-40% lagere druk dan bij traditioneel airless spuiten (35 - 100 bar vs. 100 - 227 bar) aan het pistool toegevoerd en gedeeltelijk verneveld via een kleine spuittip. Volledige verneveling wordt bereikt door een kleine hoeveelheid lucht (0,35 - 2,5 bar) toe te voegen aan de randen van het spuitpatroon, wat resulteert in een zachter patroon, meer controle, een hogere transfer-efficiëntie en minder overspray.
Dus, wat is airless spuiten? Het is de snelste en meest veelzijdige manier om professionele verfresultaten te bereiken.

Geschreven door
GRACO
GRACO

Sinds 1926 staan innovatie, kwaliteit en A+ dienstverlening centraal bij Graco. De bekende fabrikant van hoogwaardige verfspuitapparaten opereert internationaal is volgens vele schilders dé 'place-to-go' voor schilders. Doel van de samenwerking is het verhogen van de kennis en adoptie van spuitwerk bij schilders in Nederland.

GRACO organiseert speciale dagen, trainingen, bijeenkomsten en webinars voor erkend Betere Schilders. Ook volgen er in de toekomst interessante ontwikkelingen..

Meer informatie
Meer nieuws
training-smc.jpg
De Betere Schilder officieel erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht