Zzp'er moet zich verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Geplaatst op 27 februari door Schilder Zeker Plan.

De sociale partners hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers. De uitkering zal maximaal 1650 euro per maand bruto bedragen. Zelfstandigen zullen maandelijks op zijn hoogst ongeveer 220 bruto euro per maand kwijt zijn aan premie, welke inkomensafhankelijk zal zijn.

Premie

Om de verplichte verzekering betaalbaar te houden, is gekozen voor een meer sobere uitkering dan voor werknemers in loondienst. 

Sociale partners, verenigd in de Stichting van de Arbeid, zijn uitgekomen op een maximaal bedrag van 1650 euro per maand bruto. De premie van de nieuwe verplichte verzekering voor de ruim 1 miljoen zzp’ers in Nederland wordt inkomensafhankelijk. De premie zal neerkomen op 120 tot 220 euro per maand bruto en 85 tot 150 euro netto. Wie het minimumloon verdient, moet naar schatting 95 euro netto per maand betalen. Voor wie maandelijks 2.360 euro of meer verdient, is de premie 135 euro netto.

Wachttijd

Daarnaast hangt de hoogte van de premie af van de wachttijd, de periode die een zzp’er zelf moet zien te overbruggen zonder inkomen. Zelfstandigen gebruiken hiervoor bijvoorbeeld een broodfonds, eigen vermogen of een aparte verzekering. Zzp’ers kunnen straks kiezen of ze na een halfjaar, een jaar of na twee jaar in aanmerking komen voor de verzekering. Bij twee jaar zal de premie lager uitvallen. Zelfstandigen die niet kiezen, krijgen een standaard wachttijd van een jaar.

De komst van de verplichte aov was al afgesproken in het pensioenakkoord. Het voorstel kan inmiddels op brede steun rekenen van vakbonden en zelfstandigenorganisaties.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) nam het advies dinsdag 3 maart in ontvangst. Hij gaat nu een wetsvoorstel maken waar hij nog voor de zomer mee wil komen. Naar verwachting gaat de nieuwe verzekering rond 2024 in en wordt die door UWV uitgevoerd. Alle zelfstandigen zijn tot aan de AOW-leeftijd verplicht verzekerd. Zzp’ers die al een dergelijke verzekering hebben, kunnen een vrijstelling krijgen. Hetzelfde geldt voor zelfstandigen die zich liever zelf verzekeren. 

Hetzelfde geldt voor zelfstandigen die zich liever zélf verzekeren. Omdat de verplichte aov een lange wachttijd en een laag verzekerd bedrag kent, zullen er daarnaast na invoering van de verplichte aov waarschijnlijk combinaties ontstaan met aov’s via verzekeraars en met broodfondsen.  

Geschreven door
Schilder Zeker Plan
Schilder Zeker Plan

Deze verzekeraar en adviseur specifiek gericht op de schildersbranche heeft veel kennis van de schildersmarkt en bovendien werken wij hier al geruime tijd succesvol mee samen. 

Forse korting op vrijwel álle verzekeringen (& volledig zzp-pakket €55,-)

Collectieve verzekeringen, advies op maat en een eerlijk en vrijblijvend advies zijn via Schilder Zeker Plan mogelijk.

Meer info & vergelijking opvragen
Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht