Zonnepanelen en aansprakelijkheid bij schade

Geplaatst op 2 maart door Schilder Zeker Plan.

We zien steeds vaker woonhuizen met zonnepanelen (pv’s) op het dak. Dat is mooi voor de energierekening van de bezitter en een mooie bijdrage in het verbeteren van het milieu. De panelen vormen echter ook een risico en vaak een dilemma voor het schildersbedrijf. Want hoe ga je in je offerte en richting de opdrachtgever om met moeilijk te bereiken plekken als gevolg van de geplaatste pv's? En wat als er onverhoopt schade wordt aangericht? Samen met onze partner Schilder Zeker Plan geven we tips en advies.

Meerdere opties als schilder

Bij het schilderen van bijvoorbeeld een dakkapel die rondom is volgehangen met pv’s, zijn er meerdere opties:

  • Niet aan beginnen en betrokken elementen uitsluiten van offerte (je kúnt de opdrachtgever verzoeken de pv’s te laten verwijderen)
  • Pv’s zelf verwijderen, terugplaatsen en de kosten doorberekenen (risicovol, maar te combineren met een schoonmaakbeurt van de pv’s) .
  • Hoogwerker gebruiken (doorberekenen en pv’s bedekken).
  • Steiger met uitwijk-console plaatsen (doorberekenen en pv’s bedekken).

Onderaan het artikel geven wij ons advies. Maar ongeacht jouw keuze is het belangrijk te weten wat de gevolgen zijn mocht er iets misgaan. Verfspetters, een stuurfout, vallend gereedschap… een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

Hoe zit dat met je verzekering?

Zonnepanelen zijn relatief kwetsbare en kostbare onderdelen van een gebouw waaraan snel schade ontstaat. Door tegen een paneel te stoten of er gereedschap op te laten vallen, kan het paneel snel minder bruikbaar of onbruikbaar worden.
Door vervuiling, bijvoorbeeld verf(-resten), kan een paneel zodanig aangetast worden dat deze niet meer voldoende schoongemaakt kan worden, daardoor rendement verliest en mogelijk moet worden vervangen. Een schade van vaak honderden euro’s per paneel.

Als je ervoor kiest toch te schilderen. Hoe voorkom je dan de grootste risico’s? En wat doe je als er toch iets misgaat? Ontstaat er schade aan pv’s bij het uitvoeren van schilderwerkzaamheden, dan is deze schade verzekerd op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Hierbij zijn echter wel de volgende zaken van belang:

  • Het verwijderen en monteren van pv’s valt niet onder de verzekerde hoedanigheid van een schildersbedrijf. Het maakt geen deel uit van de gebruikelijke werkzaamheden van een schilder. Als hierdoor schade ontstaat, is de kans groot dat deze niet onder de dekking valt.
  • Een verzekeraar gaat na of er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Mogelijke vragen zijn bijvoorbeeld: “Waren de zonnepanelen voldoende afgedekt“ en “Steunden er onderdelen van klimmaterialen op het paneel of frame?”
  • Als schilder ben je aansprakelijk voor de werkelijke schade die je aan eigendom van een klant hebt aangebracht. Dus niet voor de kosten van nieuw aan te schaffen spullen, maar voor de waarde van het beschadigde eigendom op het moment dat de schade is ontstaan. Terwijl de opdrachtgever wel een volledig nieuw paneel dient aan te schaffen. Dit kan worden ondervangen door de klant te laten nagaan of de schade op zijn eigen (in dit geval) opstalverzekering is gedekt.
  • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kent altijd een eigen risico. Meestal is dit €250,- of €500,- per schadegebeurtenis. Dit is het deel van de schade die een verzekeraar niet zal vergoeden en door de schilder zelf wordt gedragen.

Kortom; besluit je te schilderen loop je al snel risico, terwijl een foutje snel is gemaakt. Soms is een hoogwerker of steiger een optie, maar twijfel je over de uitvoerbaarheid? Volg dan ons advies.

Ons advies

Voer het schilderwerk alleen uit als de opdrachtgever de panelen zelf verwijdert of laat verwijderen. Zelf demonteren is te risicovol en wordt in de meeste gevallen niet gedekt. Ook geven veel pv-leveranciers géén garantie meer zodra derden (zoals jij) de pv’s verwijderen en terugplaatsen.

Ondanks dat je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de schade mogelijk dekt, voorkom je hiermee meerdere risico’s.

 

Beeldmateriaal: Johnny van Hemert van Van Hemert Schilderwerk uit Weesp  

Geschreven door
Schilder Zeker Plan
Schilder Zeker Plan

Deze verzekeraar en adviseur specifiek gericht op de schildersbranche heeft veel kennis van de schildersmarkt en bovendien werken wij hier al geruime tijd succesvol mee samen. 

Forse korting op vrijwel álle verzekeringen (& volledig zzp-pakket €55,-)

Collectieve verzekeringen, advies op maat en een eerlijk en vrijblijvend advies zijn via Schilder Zeker Plan mogelijk.

Meer info & vergelijking opvragen
Meer nieuws
easyqlimitededitionmodelleermessenset.png
Hoera, Repair Care is 35 jaar!

Repair Care heeft iets te vieren: 35 jaar toewijding aan innovatie ...

Lees dit bericht
training-smc.jpg
De Betere Schilder nu erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht