Duidelijker onderscheid
Waar het momenteel verwarrend is wanneer een zzp'er volgens de wet wel of niet schijnzelfstandig is, moet dat met het wetsvoorstel duidelijker worden. Immers, zelfs met onze eigen zelfscan voor schijnzelfstandigheid, biedt dit geen garanties op naheffingen van de Belastingdienst.
De vernieuwde criteria die onderscheid moeten maken tussen zzp'ers en werknemers zijn vooral gericht op aansturing en ondernemersrisico. Als iemand aangestuurd wordt in zijn werk en geen ondernemersrisico loopt, wordt hij wettelijk als werknemer beschouwd.
‘Om te bepalen hoe de arbeidsrelatie precies in elkaar zit, wordt op basis van onderliggende indicaties gekeken welk kenmerk het meeste gewicht heeft.'
Voorbeeld; werkt een zzp'er wél met een (beperkte) mate van aansturing, dan moet de factor 'werken voor eigen rekening en risico' zwaarder wegen. Dit kan doordat de zzp'er financieel risico loopt, een resultaatverplichting heeft, zelfstandig werkt, een opdracht heeft van korte duur en doordat er sprake is van extern ondernemerschap (eigen website, meerdere opdrachtgevers, bus met naam en logo, btw-ondernemer, etc..).
Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd, mogelijk pas door het nieuwe kabinet. Wordt dus nog ongetwijfeld vervolgd.