15% zzp'ers straks vermoedelijk in overtreding door Wet Vbar

Het wetsvoorstel dat het kabinet heeft ingediend ter vervanging van de Wet DBA moet zorgen voor meer duidelijkheid en een sterkere positie voor zzp'ers. Hoe? Dat leggen we uit in dit nieuwsbericht.

pexels-jan-van-der-wolf-11680885-14501973.jpg

Inkomensgrens zzp'er op 36 euro

Zzp’ers die minder dan € 36 per uur verdienen kunnen straks stellen werknemer te zijn en een beroep doen op bijbehorende rechten, zoals ziekte- en zwangerschapsverlof, ontslagbescherming en een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Als een zzp’er zich op dit ‘rechtsvermoeden van werknemerschap’ beroept, ligt de bewijslast bij de werkgever om aan te tonen dat er sprake is van echte zelfstandigheid.

Naar schatting werkt ongeveer 15% van alle zzp’ers (ongeveer 200.000 mensen) voor een uurtarief minder dan € 36. Met deze inkomensgrens wil het kabinet schijnzelfstandigheid terugdringen, oneerlijke concurrentie verminderen en de sociale zekerheid beschermen.

Mocht het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt doorgang vinden, staat de invoering gepland op 1 juli 2026. 

Lees ook:

Schijnzelfstandigheid en ZZP'ers

Ben je ZZP’er of schakel je weleens ZZP’ers in? Dan is het erg belangrijk je te houden aan de regels van de Wet DBA. Doe je dit niet, dan kan jou vanaf 2025 een naheffing tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd. Alles op een rij.

Meer over dit onderwerp

Duidelijker onderscheid

Waar het momenteel verwarrend is wanneer een zzp'er volgens de wet wel of niet schijnzelfstandig is, moet dat met het wetsvoorstel duidelijker worden. Immers, zelfs met onze eigen zelfscan voor schijnzelfstandigheid, biedt dit geen garanties op naheffingen van de Belastingdienst. 

De vernieuwde criteria die onderscheid moeten maken tussen zzp'ers en werknemers zijn vooral gericht op aansturing en ondernemersrisico. Als iemand aangestuurd wordt in zijn werk en geen ondernemersrisico loopt, wordt hij wettelijk als werknemer beschouwd.

‘Om te bepalen hoe de arbeidsrelatie precies in elkaar zit, wordt op basis van onderliggende indicaties gekeken welk kenmerk het meeste gewicht heeft.'
Voorbeeld; werkt een zzp'er wél met een (beperkte) mate van aansturing, dan moet de factor 'werken voor eigen rekening en risico' zwaarder wegen. Dit kan doordat de zzp'er financieel risico loopt, een resultaatverplichting heeft, zelfstandig werkt, een opdracht heeft van korte duur en doordat er sprake is van extern ondernemerschap (eigen website, meerdere opdrachtgevers, bus met naam en logo, btw-ondernemer, etc..).

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd, mogelijk pas door het nieuwe kabinet. Wordt dus nog ongetwijfeld vervolgd.

Meer nieuws
sponsorlogo-2025.png
Schrijf je in voor de vernieuwde Nationale SchildersVakprijs

Ben jij trots op jouw schilderproject? Doe mee aan de Nationale Sch...

Lees dit bericht
woty_badge-certified2025.png
Website officieel gecertificeerd door Website van het Jaar

Deze website van Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is offici...

Lees dit bericht
Vanaf 1 juli mogelijke boete in zero-emissiezones

Maandag 30 juni eindigt in de eerste gemeenten de waarschuwingsperi...

Lees dit bericht