Slakken die kit opvreten, onze tips!
Aantasting van kitvoegen door slakken is al vele jaren een bekend fenomeen bij beglazingsvoegen en schildersbedrijven in het bijzonder. Met name in groenrijke omgevingen en op plaatsen waar planten dicht bij ramen en deuren zijn geplaatst is het risico op schade door slakken het grootst.
Welke kitten worden aangevreten?
Testen met verschillende soorten beglazingskitten hebben uitgewezen dat zowel siliconen, hybride en polyurethaan gebaseerde kitten kunnen worden aangevreten. Zelfs het overschilderen van kitvoegen heeft hierop geen invloed. Dit zien slakken immers vaak als lekker ‘voorafje’. Aldus het Kenniscentrum Glas. De schade is herkenbaar doordat de sporen van de slakken eruitzien alsof ze met een guts zijn aangebracht. Helaas is het slakkenprobleem regio-afhankelijk, maar overal in Nederland mogelijk.
Wat is de oplossing?
Hardere kitsoorten toepassen lijkt misschien een oplossing, maar zo’n kit voldoet vaak niet meer aan de eisen met betrekking tot noodzakelijke elasticiteit. Immers de kit moet ook bewegingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld windbelasting, en uitzetting en krimp kunnen opvangen. Om de schade zoveel mogelijk te voorkomen zijn er enkele mogelijkheden welke wellicht een oplossing kunnen bieden:
- Voorkom zoveel mogelijk beplanting bij kozijnen, deuren en beglazing en hou kozijnen algenvrij
- Gebruik slakkenkorrels, maar houdt dit weg bij andere dieren en kinderen
- Plaats een koperen ondergrond (bijv. koperdraad of -tape)
- Plaats aaltjes/nematoden (wormpjes die slakkeneitjes opeten)
Bij sommige schilders helpt het om een alternatieve kit te gebruiken. Vooralsnog krijgen wij berichten dat onderstaande kitten vaak een oplossing bieden (al is ook dit regio gebonden).
- MSP-Oneseal van Bloem Sealants
- Sikaflex -84 UV+ van Sika
Heb je andere tips? Laat het ons gerust weten!