Mooi schilderwerk kan ook in de winter

Het hout aan de buitenkant van een woning wordt gemiddeld eens in de zes jaar onder handen genomen. Helaas kan het schilderen buiten niet altijd en overal. Als het vriest of hagelt, als het regent of sneeuwt dan gaat het gewoon niet lukken.

Schilderwerk 4 seizoenen mogelijk

Nieuwe ontwikkelingen zorgen er wel voor dat er in de wintermaanden meer mogelijk is en dat er ook dan kwalitatief goed schilderwerk geleverd kan worden. Er zijn bijvoorbeeld verfsoorten op de markt die snel drogen bij lage temperaturen. Het schilderwerk moet dan wel goed worden afgeschermd, maar daar zijn winterschilders in gespecialiseerd. 

Feit blijft dat een schilder dit buitenwerk natuurlijk liever in de zomermaanden doet, dat werkt gewoon beter. In de winter focust de schilder graag op de binnenkant. Binnen kan hij gewoon het hele jaar de klus klaren. Doordat de schildersbedrijven het minder druk hebben in de wintermaanden, geven ze in die periode ook voor het binnenwerk vaak leuke kortingen.

Korting op schilderwerk

Dat heeft alles te maken met vraag en aanbod: er is in de winter gewoonweg minder werk voor de schilders en dus maken ze hun offertes aantrekkelijker. Vroeger waren er ook nog overheidssubsidies om de werkloosheid onder de schilders tegen te gaan, maar dat is niet meer. De kortingen verlenen een groot deel van de schilders nu zelf. De overheid subsidieert wel het onderhouden van je eigen huis, daarom kunnen schilders in de meeste gevallen - de woning moet bijvoorbeeld twee jaar of ouder zijn - werken tegen een laag btw-tarief. En dat is ook mooi meegenomen.

Het hout- of stucwerk regelmatig voorzien van een frisse laag verf is niet alleen mooi, het is ook noodzakelijk. Verf beschermt het materiaal tegen vocht en slijtage. Als bijvoorbeeld houtrot om de hoek komt kijken, ben je echt verder van huis. Het herstellen hiervan is vele malen duurder dan het onderhouden van je kozijnen. Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit als je af en toe met een kwast over je houtwerk heen gaat.

Om je hout goed te beschermen tegen weersinvloeden worden diverse verfsoorten gebruikt in een bepaalde volgorde. Elke soort is weer bedoeld voor een ander soort ondergrond.

Informeer bij een erkend Betere Schilder uit uw regio naar de mogelijkheden en werkzaamheden.

Zoek een vakschilder

Welke glans kiest u?

Een volgende vraag om te beantwoorden, ga je voor hoogglanslak, zijdeglans of juist een matte lak? Voor het houtwerk buiten is hoogglans de sterkste variant, het zorgt voor een hardere toplaag waardoor het hout langer schoon blijft en de zon of regen minder kans maakt om de verf te beschadigen. Wel is het zo dat met een hoogglanslak eventuele oneffenheden op het houtwerk sneller zullen opvallen.

Matte lak is voor buiten niet aan te raden maar zorgt binnenshuis wel voor leuke effecten. Vooral binnenmuren knappen op van een matte emulsie: het werkt imperfecties weg en zorgt voor een zachte, kalkachtige afwerking.

Voor de muur is zijdeglans de meest glanzende muurverf die er is. Praktisch, want gemakkelijk schoon te vegen en daardoor ideaal voor bijvoorbeeld keukens en hallen. En dan heb je nog zijdematte verf, deze zit er een beetje tussenin. Een mooi compromis wellicht.

Meer nieuws
easyqlimitededitionmodelleermessenset.png
Hoera, Repair Care is 35 jaar!

Repair Care heeft iets te vieren: 35 jaar toewijding aan innovatie ...

Lees dit bericht
training-smc.jpg
De Betere Schilder nu erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht