Schilderwerk kan tijdens lockdown doorgaan

Geplaatst op 15 december door Nick Polm.

Op 15 december is een nieuwe lockdown in Nederland van kracht gegaan. Gelukkig verandert er niet veel voor jouw schildersbedrijf, tenzij je bijvoorbeeld een verfwinkel hebt. Wij leggen uit waar je rekening mee moet houden.

Werkzaamheden buiten en binnen kunnen doorgaan

Als schildersbedrijf dien je je te houden aan de RIVM-voorschriften. Voor de bouw zijn die gemakshalve gebundeld in het zogeheten protocol Samen veilig doorwerken. Hierin staat onder meer: ga zo veel mogelijk zelfstandig naar de bouwplaats, werk in kleine vaste teams op vaste locaties, houdt 1,5 meter afstand ook bij overleg en eten in een bouwkeet. 

Voor werkzaamheden in huis is het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk in een andere ruimte verblijven, zij en de werknemers niet verkouden of ziek zijn en dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden.
Heb je vragen over de maatregelen? Neem dan contact met ons op of stel je vraag via de Helpdesk Corona Bouw en Techniek.

Corona helpdesk Bouw en Technniek

Groothandels open, eigen verfwinkel niet

De verfgroothandels in Nederland zijn niet gecategoriseerd als winkels en blijven daarom vooralsnog gewoon open, desalniettemin adviseren wij je verf en gereedschappen zoveel mogelijk online of telefonisch te bestellen. Afhalen mag gewoon en wellicht kun je je bestelling laten bezorgen.
Heb je als schildersbedrijf een verfwinkel of showroom, dan zal deze moeten sluiten. Dit zijn namelijk niet-essentiele winkels. Ook hier mag je wel bestellingen bezorgen en/of laten afhalen.

Hoe om te gaan met kinderopvang

Scholen en de kinderopvang voor de niet-cruciale beroepen gaan dicht. De schildersbranche heeft geen door de overheid aangewezen vitale beroepen.
Als een werknemer andere opvang moet regelen, kan er 1-2 dagen onbetaald calamiteitenverlof opgenomen worden. Voor langer dan 2 dagen kunnen er vakantiedagen opgenomen worden.

Wanneer mondkapje dragen?

Het beschermende effect van mondkapjes is niet wetenschappelijk bewezen, maar het kan mogelijk wel iets bijdragen aan de bescherming van anderen als je onvoldoende afstand kunt houden. Volgens de afspraken binnen het protocol Samen Veilig Doorwerken werk je alleen binnen 1,5 meter als het écht niet anders kan.
Als je de maatregelen uit het protocol opvolgt, is het dragen van een mondkapje dus nog steeds niet nodig tijdens het werk. In de bus of in auto zit je soms met meerdere mensen in een kleine ruimte. De kans op besmetting als er onverhoopt iemand met verkoudheidsklachten is ingestapt, is daarom groter dan op de werkplek. Daarom moet je in de bus of auto een niet-medisch mondmasker dragen, en moet je extra alert zijn op collega’s met verkoudheidsklachten: zij blijven thuis.

Gebruik in publieke binnenruimtes waar de werkplek niet kan worden afgeschermd een mondkapje. Bij particulier werk moet je ook een mondkapje op als je nauw contact niet kunt voorkomen. Wij adviseren daarnaast je klanten vooraf het volgende te vragen:

  • of zij er bezwaar tegen hebben dat de werkzaamheden worden verricht;
  • of zij of huisgenoten gezondheidsklachten hebben in relatie tot Corona;
  • of zij of huisgenoten tot de groep ‘kwetsbare personen’ behoren, i.v.m. ongewilde besmetting door de medewerker(s);
  • om het huis goed te ventileren;
  • om de installatie goed bereikbaar te maken;
  • om toiletten schoon te houden;
  • om de handvatten, deurklinken meerdere malen per dag schoon te maken.
Gebruik ook onze flyer om je klanten te informeren dat jij veilig werkt!
Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht