Nieuwe veiligheidseisen voor álle steigers

Geplaatst op 1 december door Nick Polm.

De veiligheidsnorm voor rolsteigers, EN 1004, is herzien. Belangrijkste toevoeging is dat de veiligheidsnorm nu ook geldt voor steigers kleiner dan 2,50 meter, waaronder kamersteigers. Wij zetten de veranderingen op een rij.

Alle veranderingen op een rij

De belangrijkste verandering in de veiligheidsnorm EN 1004 betreft de afstanden tussen platformen. De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform gaat van 4,60 m naar 3,40 m. De afstand tussen twee platformen is nu 2,25 m in plaats van 4,20 m. 

Daarnaast geldt de norm vanaf nu ook op rolsteigers met een vloerhoogte vanaf 0 meter. Voorheen was dit 2,5 meter. Daarom is ook het gebruik van stabilisatoren en leuningen bij deze opgenomen in de EN 1004. Hierdoor zal de manier van opbouwen ook wijzigen. Het kan ook betekenen dat je een extra platform nodig hebt. Belangrijk dus om rekening mee te houden!

De Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) zal hier dus ook op gaan controleren. Vaak gaat zo'n 'steigerbezoek' gepaard met een controle op de RI&E. Deze is voor vrijwel elk bedrijf verplicht. Het niet bezitten van een RI&E kan boetes opleveren van wel €7.500. Wij maakten een verslag van zo'n 'steigerbezoek' bij een schildersbedrijf.

Verslag van 'steigerbezoek'

Nieuwe platformafstanden

Gebruik je een rolsteiger die nog met schoren opgebouwd wordt? Let op, want daarbij verandert er wel veel. De gewijzigde norm staat de traditionele manier van opbouwen niet meer toe. Het is belangrijk dat je de steiger opbouwt met de nieuwe platformafstanden én dat je daarbij niet onbeschermd op een platform staat.

En heb je een bijvoorbeeld een kamersteiger? Dan kun je je borst natmaken:

Deze moet je aanpassen met bijvoorbeeld een horizontaalschoor (en vier kleine stabilisatoren). 
Ook zul je steigers met een platformhoogte van minimaal 1 meter van binnenuit moeten betreden.
Daarnaast moet je rondom compleet tussen de stangen staan: kniebescherming, heupbescherming en kantplanken.

Meer nieuws
De Betere Schilder wederom sponsor Nationale SchildersVakprijs

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is Kwaliteitsorganisatie De ...

Lees dit bericht
WIN: Volledige wrapping van jouw schildersbus

Kan jouw schildersbus ook wel een likje verf gebruiken? Doe mee met...

Lees dit bericht
SGA Vakdagen gaan definitief door

De Schilder- Glas- en Afwerkingsvakdagen in de Evenementenhal in Go...

Lees dit bericht