Vakbonden krijgen gelijk: loonsverhoging 3,3%

Geplaatst op 17 november door Nick Polm.

Eerder was er een patstelling tussen cao-partijen en waren er berichten dat nieuwe onderhandelingen plaats zouden vinden over de lonen in 2024. Nu is besloten de door de vakbonden geëiste loonsverhoging van 3,3% per 1 januari a.s. tóch door te voeren voor werknemers in de schildersbranche. Hiermee komt een langslepende discussie ten einde, met de werknemer als winnaar.

Wel/geen nieuwe onderhandelingen

OnderhoudNL, de organisatie die onderhandelt namens de werkgevers, kwam kort voor de deadline van 1 oktober met felle bewoordingen aan het adres van de vakbonden. ‘Belachelijk en absurd’ werd de looneis van FNV, CNV en LBV genoemd. 

Uitgangspunt voor de loonsverhoging in de cao SAVG is de automatische prijscompensatie (apc). Die is door het CBS over de periode juli 2022-juli 2023 bepaald op 3,3%. In de cao is afgesproken om de loonsverhoging voor of op 1 oktober 2023 richting de achterban kenbaar te maken.

Doordat er op 1 oktober nog geen overeenstemming was, gaan volgens de bonden de lonen per 1 januari 2024 ‘dus automatisch’ met 3,3% omhoog. Dat ‘automatisme’ en de eenzijdige verklaring van de bonden strookten niet met de cao-afspraken volgens OnderhoudNL. Hierop stelde OnderhoudNL een ultimatum tot 16 november j.l. en waren zij nog overtuigd de gesprekken te heropenen.

Het ultimatum heeft dus echter niet geleid tot een constructieve heropening van de gesprekken waarop OnderhoudNL vandaag naar buiten bracht dat de loonsverhoging per 1 januari 2024 tóch 3,3% zal bedragen.


Later meer

Lees ook:

Kennisbank, alle info voor jouw schildersbedrijf op een rij

Deze pagina geeft je een overzicht van veel onderwerpen waar wij je graag over informeren. De continue veranderende wetgeving zorgt ervoor dat de pagina's regelmatig ge-update worden, zorg er dus voor dat je niks mist. Mocht je meer informatie willen over een onderwerp, laat ons dit dan weten.

Bezoek de kennisbank!
Meer nieuws
training-smc.jpg
De Betere Schilder officieel erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht