Slechts helft schilders zou weer schilder worden, liefst 40% stopt binnen nu en 10 jaar

Geplaatst op 29 maart door Nick Polm.

Van ruim 250 ondervraagde schildersbedrijven blijkt dat slechts 52% van hen wederom schilder zou worden als hij/zij alles opnieuw mocht doen en kiezen. Liefst 40% van de schilders geeft daarnaast aan binnen nu en 10 jaar te stoppen. Dit blijkt uit onderzoek van Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder.

ov1_9_afb1.d342655d37e5(1).jpg

Wat… als je álles opnieuw mocht doen?

Op de vraag ‘Zou je weer schilder worden als je alles opnieuw mocht doen?’ gaf 55% ‘zeker weten’ als antwoord, zo’n 29 procent antwoordde ‘misschien’, terwijl 16% ‘nee’ koos. Geen bijster goede reclame voor het schildersvak, al heeft dat wellicht ook te maken met de huidige omstandigheden. Denk aan corona, prijsstijgingen, tekort aan vakmensen en veranderende regelgeving.

Interessant om te vermelden is dat eenzelfde tendens te zien is in België. De BouwUnie (branchevereniging voor bouwbedrijven in België) voerde recent een vergelijkbaar onderzoek uit. Hieruit bleek dat maar 56% opnieuw voor het vak zouden kiezen. 32% zegt dit misschien te zullen doen en 13% is er zeker van dat zij toch iets anders zouden kiezen.

Vergrijzing schilders zet door

Enkele jaren geleden schreven wij dat liefst 1 op de 3 schilders binnen 10 jaar stopt met schilderen. Dat is inmiddels opgelopen tot zo’n 40%. Alhoewel de respondenten veelal bedrijfseigenaren zijn, is het niet uitgemaakt dat het stoppen ook voor het betreffende bedrijf geldt. Een zorgelijke ontwikkeling aangezien de instroom van vakkundige schilders al jaren achterloopt.

Tendens tegengaan

Enkele manieren om de terugloop als gevolg van vergrijzing uit te stellen zijn innovaties die helpen in de dagelijkse gang van zaken. We vroegen dan ook naar enkele innovaties. Zo werden exoskeletten, drones, draagbare spuitapparaten en zelfwerkend klimmateriaal als realistische en/of reeds gebruikte oplossingen genoemd.

Nick Polm: "Daarnaast staan wij, en onze 650 aangesloten schildersbedrijven, voor vaktrots. We geven graag aandacht aan vakmanschap. Hierdoor ontstaat er automatisch ook een trekkende beweging richting het schildersvak. Betere tarieven/lonen, betere werkomstandigheden als gevolg van innovaties en fantastisch schilderwerk maakt ons schildersvak blijvend interessant voor anderen."

Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht