Extra controles op veilig gebruik rolsteigers

Geplaatst op 1 september door SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad.

De Inspectie SZW gaat dit najaar controleren of er veilig wordt gewerkt met rolsteigers. De inspecties vinden plaats in het hele land, waarbij de aandacht uitgaat naar kleinere bouwplaatsen, zowel nieuwbouw als renovatie en onderhoud.

img 9359

Hier zullen vooral werknemers van kleine bedrijven – tot zo’n 10 werknemers – en zelfstandig ondernemers aan het werk zijn, aldus Inspectie SZW, dat verscherpt gaat controleren, omdat er met rolsteigers veel ongelukken gebeuren. Gemiddeld komen elk jaar door een val van een rolsteiger twee mensen om het leven en houden tientallen er blijvend letsel aan over. Bij kleine bedrijven komen in verhouding meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en grote bedrijven.

Lees ook: Inspectie SZW gaat vrijwel alle bedrijven controleren op verplichte RI&E

Er is aangekondigd dat als er bij een inspectiebezoek sprake is van valgevaar, er onherroepelijk een boete volgt en de werkzaamheden door de Inspectie stil worden gelegd.

Handleiding en RI&E

Ongevallen met rolsteigers gebeuren vaak omdat mensen de handleiding niet volgen, het materiaal verkeerd gebruiken en niet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen, zo stelt de Inspectie SZW. Daarom controleert de Inspectie naast de veiligheid van de rolsteigers ook of de bedrijven voldoende aandacht hebben voor veiligheidsrisico’s.

Om de veiligheidsrisico’s in de onderneming in kaart te brengen en te beheersen, is het voor bedrijven met personeel een wettelijke verplichting om een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) in combinatie met een Plan van Aanpak (PvA) te maken en bij te houden.

Als tijdens een controle blijkt dat de RI&E en PvA niet aanwezig zijn, zal de Inspectie direct een boete opleggen.

Lees alles terug over de verplichte RI&E

Geschreven door

SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad

SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad

Dé vakmedia voor schilderend Nederland. Via ww.schildersvak.nl, de SchildersVakkrant en het Eisma's Schildersblad worden schildersbedrijven op de hoogte gehouden van nieuws en ontwikkelingen in de schildersector.

30% of 50% korting voor erkend Betere Schilders

Erkend Betere Schilders krijgen 30% korting op een jaarabonnement op één van de twee vakbladen en liefst 50% korting bij een abonnement op beide vakbladen. 
Je kunt gebruikmaken van de deal door te bellen met 088-266648, houd je lidnummer van ons bij de hand. (staat op je facturen)

Bekijk de abonnementen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

73006 eve week van de rie 2021 2(3)

Gratis BHV-training of brandblusser in Week van de RIE

In de week van 21 t/m 25 juni vindt de Week van de RI&E plaats. De ...

Lees dit bericht
logo

ZZP'er? Mogelijk onterechte premie van SUSAG!

Wij krijgen meerdere meldingen van zelfstandige schilders dat zij e...

Lees dit bericht
festool planex 14

Festool lanceert nieuwe Planex met LED-verlichting

Festool brengt vanaf september 2020 een nieuw langnek-schuurmachine...

Lees dit bericht