Extra controles op veilig gebruik rolsteigers

Geplaatst op 1 september door SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad.

De Inspectie SZW gaat dit najaar controleren of er veilig wordt gewerkt met rolsteigers. De inspecties vinden plaats in het hele land, waarbij de aandacht uitgaat naar kleinere bouwplaatsen, zowel nieuwbouw als renovatie en onderhoud.

Hier zullen vooral werknemers van kleine bedrijven – tot zo’n 10 werknemers – en zelfstandig ondernemers aan het werk zijn, aldus Inspectie SZW, dat verscherpt gaat controleren, omdat er met rolsteigers veel ongelukken gebeuren. Gemiddeld komen elk jaar door een val van een rolsteiger twee mensen om het leven en houden tientallen er blijvend letsel aan over. Bij kleine bedrijven komen in verhouding meer ernstige ongevallen voor dan bij middelgrote en grote bedrijven.

Lees ook: Inspectie SZW gaat vrijwel alle bedrijven controleren op verplichte RI&E

Er is aangekondigd dat als er bij een inspectiebezoek sprake is van valgevaar, er onherroepelijk een boete volgt en de werkzaamheden door de Inspectie stil worden gelegd.

Ongevallen met rolsteigers gebeuren vaak omdat mensen de handleiding niet volgen, het materiaal verkeerd gebruiken en niet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen, zo stelt de Inspectie SZW. Daarom controleert de Inspectie naast de veiligheid van de rolsteigers ook of de bedrijven voldoende aandacht hebben voor veiligheidsrisico’s.

Om de veiligheidsrisico’s in de onderneming in kaart te brengen en te beheersen, is het voor bedrijven met personeel een wettelijke verplichting om een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) in combinatie met een Plan van Aanpak (PvA) te maken en bij te houden.

Als tijdens een controle blijkt dat de RI&E en PvA niet aanwezig zijn, zal de Inspectie direct een boete opleggen.

Lees alles terug over de verplichte RI&E
Geschreven door
SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad
SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad

Dé vakmedia voor schilderend Nederland. Via ww.schildersvak.nl, de SchildersVakkrant en het Eisma's Schildersblad worden schildersbedrijven op de hoogte gehouden van nieuws en ontwikkelingen in de schildersector.

30% of 50% korting voor erkend Betere Schilders

Erkend Betere Schilders krijgen 30% korting op een jaarabonnement op één van de twee vakbladen en liefst 50% korting bij een abonnement op beide vakbladen. 
Je kunt gebruikmaken van de deal door te bellen met 088-266648, houd je lidnummer van ons bij de hand. (staat op je facturen)

Bekijk de abonnementen
Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht