Controles op schijnzelfstandigheid weer van start

Geplaatst op 30 juni door Rob Polm.

De verklaring arbeidsrelatie (VAR) werd de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), maar de controles op schijnzelfstandigheid liggen nog altijd zo goed als stil. Deze inspecties moeten weer worden hervat.

Schijnzelfstandig betekent heel simpel gezegd dat je een zelfstandige (zzp’er) lijkt, maar het niet bent volgens de Belastingdienst. Een soort verkapt loondienst dus. Controles hierop moeten uiterlijk januari 2025 weer worden opgepakt.

Er moet tegen die tijd wel nieuwe wetgeving liggen, die meer duidelijkheid biedt dan de genoemde wetten. De Belastingdienst gaat de komende jaren wel intensiever handhaven bij zogenoemde kwaadwillende bedrijven. Dat hebben de ministeries van Sociale Zaken en Financiën aangekondigd.

Indien je twijfelt of jij of een betrokken partij voldoet aan de Wet DBA, advidseren wij je onze modelovereenkomst te gebruiken.

Meer over de Wet DBA en de modelovereenkomst

Volgens een woordvoerder van FNV ‘lijkt het erop’ dat het kabinet eindelijk een begin gaat maken met de aanpak van schijnzelfstandigheid en daadwerkelijke handhaving. ‘Schijnzelfstandigheid is de ultieme vorm van flexibilisering en cao-ontduiking, waar alleen werkgevers van profiteren.’

Meer nieuws
training-smc.jpg
De Betere Schilder officieel erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht