Controles op schijnzelfstandigheid weer van start

Geplaatst op 30 juni door Rob Polm.

De verklaring arbeidsrelatie (VAR) werd de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), maar de controles op schijnzelfstandigheid liggen nog altijd zo goed als stil. Deze inspecties moeten weer worden hervat.

Schijnzelfstandig betekent heel simpel gezegd dat je een zelfstandige (zzp’er) lijkt, maar het niet bent volgens de Belastingdienst. Een soort verkapt loondienst dus. Controles hierop moeten uiterlijk januari 2025 weer worden opgepakt.

Er moet tegen die tijd wel nieuwe wetgeving liggen, die meer duidelijkheid biedt dan de genoemde wetten. De Belastingdienst gaat de komende jaren wel intensiever handhaven bij zogenoemde kwaadwillende bedrijven. Dat hebben de ministeries van Sociale Zaken en Financiën aangekondigd.

Indien je twijfelt of jij of een betrokken partij voldoet aan de Wet DBA, advidseren wij je onze modelovereenkomst te gebruiken.

Meer over de Wet DBA en de modelovereenkomst

Volgens een woordvoerder van FNV ‘lijkt het erop’ dat het kabinet eindelijk een begin gaat maken met de aanpak van schijnzelfstandigheid en daadwerkelijke handhaving. ‘Schijnzelfstandigheid is de ultieme vorm van flexibilisering en cao-ontduiking, waar alleen werkgevers van profiteren.’

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

SGA Vakdagen uitgesteld naar 2021

De in november geplande Schilder- Glas- en Afwerkingsvakdagen in Go...

Lees dit bericht

Inschrijven UBO register ook voor jou verplicht?

Sinds 27 september 2020 is het voor veel ondernemers verplicht een ...

Lees dit bericht

De Miljoenennota, wat wijzigt er voor jou?

Beter, eerlijker en duurzamer uit de crisis. Dat wil het kabinet be...

Lees dit bericht