Belastingvoorstel: schrap zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling

Geplaatst op 25 mei door Nick Polm.

Staatssecretaris van Financiën (Vijlbrief) heeft een herziening van het belastingstelsel verstuurd naar de Tweede Kamer. Hierin opteert hij onder meer de afschaffing van de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

schermafbeelding 2020 05 25 om 15.31.02

Adviezen voor partijprogramma's verkiezingen 2021

De voorstellen voor een ‘beter belastingstelsel’, die afgelopen week aan de Tweede Kamer zijn aangeboden, zijn vooral bedoeld als input voor de partijprogramma’s voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2021. Onderdeel van die voorstellen is het wegnemen van de fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Eerder pleitte Commissie Borstlap al voor kleinere verschillen tussen werknemers en zelfstandigen.

Rob Polm van De Betere Schilder: "Het is ook nu weer voor de hand liggend dat er op fiscaal gebied (weer) wat gaat veranderen voor zelfstandigen bij de volgende verkiezingen. De overheid streeft al geruime tijd naar een verkleining van het aantal zelfstandigen. Terwijl dit toch één van de drijvende krachten van onze economie is."

Verhoging lage btw-tarief naar 12%

In het voorstel worden 169 adviezen beschreven, waaronder ook de verhoging van het lage btw-tarief van 9% naar 12%. Zodoende kan men de lasten op arbeid verlichten (onder meer door lagere belastingtarieven).

Meer werkgelegenheid

Tegenover de hogere btw-lasten staat een lagere inkomstenbelasting. Het verlagen van de belasting op arbeid heeft een positief effect op de werkgelegenheid. Werken wordt zo namelijk lonender. Als werknemers netto meer overhouden zullen ze doorgaans bereid zijn om meer te werken. Tegelijkertijd zal het voor werkgevers goedkoper worden om personeel in te huren of aan te nemen. Dit betekent dat het arbeidsaanbod stijgt en de vraag naar arbeid toeneemt.

Maar wie betaalt de rekening?

Polm: "Verlagen van belasting op arbeid geldt natuurlijk alleen voor werknemers en zo lijkt het dat zelfstandigen deze rekening gaan betalen. Wel moet je hierin meenemen dat consumenten meer uit gaan geven aan diensten door anderen. M.a.w.: men laat eerder de eigen woning schilderen dan dat men zelf op de ladder kruipt."

Btw-verhoging raakt iedereen

"In het voorstel wordt het lage btw-tarief verhoogd van 9% naar 12% Dat is een verdubbeling in slechts enkele jaren (eerder was het lage tarief immers 6%). Hoge en lage inkomens merken van de btw-verhoging evenveel. In echte euro’s merkt men wel verschil. Lage inkomens geven meer uit aan producten met een laag btw-tarief, zo blijkt, terwijl hoge inkomens bijvoorbeeld meer kunst en boeken kopen. Ook eten zij gemiddeld wat duurder. Als aandeel van het inkomen geven hoge en lage inkomens ongeveer even veel uit aan producten en diensten die onder het lage tarief vallen, dus ook aan onderhoud (schilderwerk) van de eigen woning.
Wat de btw verhoging voor gevolgen heeft voor de zelfstandigen, blijft de vraag. Desalniettemin wordt de schilderklus (bij woningen ouder dan 2 jaar) voor consumenten weer 3% duurder.
 
Is dit plan zinvol nu we volgens de geleerden aan de vooravond staan van een recessie?
De tijd zal het leren en misschien komt Vijlbrief op tijd tot inkeer," aldus Rob Polm.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

logo belastingdienst.svg

Controles op schijnzelfstandigheid weer van start

De verklaring arbeidsrelatie (VAR) werd de wet deregulering beoorde...

Lees dit bericht
010 mpf3707maaikepetri

ONS VAK nr 7: Van niets iets maken

In deze editie van het digitale magazine ONS VAK, dat wij voor schi...

Lees dit bericht
cl20.037.002

Let op: gemeenten mogen zero-emissiezones invoeren

Gemeenten mogen zero-emissiezones instellen. Dit zijn gebieden waar...

Lees dit bericht