Alle info over de trainingsverplichting bij gebruik diisocyanaten

Geplaatst op 10 mei door Nick Polm.

Voor lang niet iedereen geldt de verplichting, maar indien je producten met meer dan 0,1% diisocyanaten gebruikt, ben je per augustus 2023 verplicht hiervoor een training te volgen. Wij leggen uit hoe het zit en waar je de training kunt volgen.

sign-g57da46857_1280.png

Gezondheidsklachten zoals astma het gevolg

Bij onveilig gebruik van di isocyanaten kunt u overgevoelig raken en, zelfs bij de laagste concentraties, gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld astma krijgen. Om het veilig gebruik hiervan te stimuleren is er een Europese REACH-verordening opgesteld. Die houdt in dat de gebruiker, voor 24 augustus 2023 een opleiding over het veilig gebruik van diisocyanaten moet hebben afgerond om deze producten te mogen gebruiken.
(tekst gaat verder onder het volgende item)

Lees ook:

Kennisbank, alle info voor jouw schildersbedrijf op een rij

Deze pagina geeft je een overzicht van veel onderwerpen waar wij je graag over informeren. De continue veranderende wetgeving zorgt ervoor dat de pagina's regelmatig ge-update worden, zorg er dus voor dat je niks mist. Mocht je meer informatie willen over een onderwerp, laat ons dit dan weten.

Bezoek de kennisbank!

Waar moet ik op letten?

Diisocyanaten zijn chemicaliën die vaak voorkomen in twee-componenten systemen die bij het samenvoegen leiden tot flexibele en harde schuimen, vezels, en coatings zoals verven en vernissen. Diisocyanaten zijn onmisbaar als harder van alle pu-verven. Naast in polyurethaan (pu) verven en coatings worden diisocyanaten in een zeer groot aantal andere producten toegepast, zoals in vloercoatings, parketlakken, foams, lijmen en kitten. (Maar niet bij producten van partner Repair Care.) Op het label van de betreffende producten moet staan “per 24 augustus 2023 moet voor industrieel of beroepsmatig gebruik een passende opleiding zijn voltooid”.

Hoe training volgen?

De opleiding is te volgen via het platform safeusediisocyanates.eu. Dit platform is een initiatief van Europese organisaties in de industrie. Via deze pagina kun je bekijken welke toepassing voor jou geldt. Kies hierbij voor het filter COATINGS. Voor gebruik met kwast of roller kies training 023. Bij een andere toepassing, kan een geschikte opleiding uitgekozen worden op het digitaal trainingsplatform. De trainingen duren ongeveer 40 minuten en kosten 5,- per persoon. Na afloop krijg je een quiz, als je 8 van de 10 vragen goed hebt beantwoord ontvang je een certificaat die 5 jaar geldig is.

Ga naar het opleidingsplatform
Meer nieuws
easyqlimitededitionmodelleermessenset.png
Hoera, Repair Care is 35 jaar!

Repair Care heeft iets te vieren: 35 jaar toewijding aan innovatie ...

Lees dit bericht
training-smc.jpg
De Betere Schilder nu erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht