Alberto Schilder promoot het schildersvak met vlogs én bij Op1

Geplaatst op 24 augustus door SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad.

Waarom kiezen zo weinig jongeren voor een ambacht, voor werken met de handen? Bij talkshow Op1 op NPO promoot de bekende Alberto Schilder het mooie schildersvak en wordt ingegaan op de redenen van het tekort aan vakmensen. Want waarom houdt het tekort aan vaklui toch aan? De vriendelijke Alberto Schilder legt uit hoe dit komt.

Vlogs werken aanstekelijk

‘Hé, met Alberto Schilder hier, en welkom bij mijn nieuwe klus!’ De vrolijke stem van Paltemiro Alberto, zijn echte naam, klonk door vele Nederlandse huiskamers, nadat de talkshow een filmpje van hem had ingestart. We zien Alberto afdekken, gebreken constateren, schuren. Pakkend gemonteerd, altijd met een lach en nooit saai: het bekende recept van zijn video’s op sociale media.

Of deze filmpjes inspireren, wil interviewer Welmoed Sijtsma weten. ‘Het inspireert superveel mensen’, glundert Alberto. ‘Mensen gaan erdoor schilderen.’ Toch heeft het mbo dit jaar opnieuw te maken met minder nieuwe inschrijvingen. ‘Te veel klussen, te weinig vakmensen’, zoals presentator Jort Kelder treffend samenvat.

Bekijk de uitzending (vanaf 17:20)

Schildersvak heeft onterecht imagoprobleem

Waarom kiezen zo weinig jongeren voor een ambacht, voor werken met de handen? ‘De werkdruk’, antwoordt Alberto op deze vraag. ‘Ik heb het zelf meegemaakt toen ik nog in vaste dienst was: het moet snel-snel-snel en dan door naar het volgende project.’

Ook heeft de schilder volgens hem een imagoprobleem. ‘Vieze broek, vieze handen. En men heeft ons neergezet als een “schildertje”. Maar dit vak is niet even de kwast pakken. Het is voorstrijken, werkvoorbereiden; er komt veel meer bij kijken. Met mijn filmpjes probeer ik dat te laten zien. Ik probeer mijn steentje bij te dragen en hoop dat men zo een beter beeld krijgt van het schildersvak.’

Bekijk de uitzending hier (vanaf minuut 17:20)
Geschreven door
SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad
SchildersVakkrant & Eisma's Schildersblad

Dé vakmedia voor schilderend Nederland. Via ww.schildersvak.nl, de SchildersVakkrant en het Eisma's Schildersblad worden schildersbedrijven op de hoogte gehouden van nieuws en ontwikkelingen in de schildersector.

30% of 50% korting voor erkend Betere Schilders

Erkend Betere Schilders krijgen 30% korting op een jaarabonnement op één van de twee vakbladen en liefst 50% korting bij een abonnement op beide vakbladen. 
Je kunt gebruikmaken van de deal door te bellen met 088-266648, houd je lidnummer van ons bij de hand. (staat op je facturen)

Bekijk de abonnementen
Meer nieuws
training-smc.jpg
De Betere Schilder officieel erkend opleider: gesubsidieerd wrappen en spuiten

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is door Stichting Mijn Car...

Lees dit bericht
nsvp2024.png
Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht