De Miljoenennota, wat wijzigt er voor jou?

Geplaatst op 23 september door Justin Terlouw.

Beter, eerlijker en duurzamer uit de crisis. Dat wil het kabinet bereiken met het Belastingplan 2021. Maar wat stond er eigenlijk precies in de Miljoenennota? Wij zetten de belangrijkste belastingwijzigingen voor ondernemers voor je op een rij.

1) Zelfstandigenaftrek verder omlaag
Deze gunstige aftrekpost voor zzp'ers wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd naar € 3240 in 2036. Echter zal je merken dat ondanks deze afbouw, je er toch niet op achteruit gaat. Dit komt omdat je komend jaar gecompenseerd wordt door hogere heffingskortingen en een lager basistarief in de inkomstenbelasting. Dat scheelt gelukkig weer.

Huidige zelfstandige aftrek: € 7030
Zelfstandige aftrek in 2021: € 6670

Bekijk ook onze kennisbank!

2) Algemene heffingskorting & Arbeidskorting
Zowel de arbeidskorting als de algemene heffingskorting worden in 2021 verhoogd voor inkomens tot € 68.507. Hierdoor neemt de te betalen belasting af en neemt het besteedbaar inkomen toe. 

3) Verlaging inkomstenbelasting
Het basistarief van de inkomstenbelasting (schijf 1) gaat volgend jaar omlaag. Heb jij dus een inkomen tot € 68.507? Dan betaal je volgend jaar 0,25% minder inkomstenbelasting (en in 2024 zelfs 0,32%).

Huidige basistarief: 37,35%
Basistarief in 2021: 37,10%

4) Wijzigingen vennootschapsbelasting
Volgend jaar vinden er een aantal wijzigingen in de schijven en tarieven plaats van de vennootschapsbelasting. Zo wordt het lage tarief van de vennootschapsbelasting verlaagd van 16,5% naar 15% en geldt dit lage tarief voor winsten tot €245.000. 

5) Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Wil jij als ondernemer een investering doen in 2021, dan krijg je hier een investeringskorting op. Zo kan je bijvoorbeeld je aankoop van een nieuwe machine in 2021 vervolgens weer kan verrekenen via de loonheffing. De details van de regeling worden op dit moment nog verder uitgewerkt. 

6) Belastingmaatregelen corona 
Aangezien veel ondernemers het ook in 2021 nog moeilijk hebben als gevolg van de coronacrisis, worden een aantal belastingmaatregelen verlengd of wettelijk vastgelegd. Daarmee krijg je een wettelijke basis voor onder andere administratie en toekomstige aangiften.

7) Box 3 - belasting
Spaarders en kleine beleggers opgelet. Want volgend jaar betaal je geen (of minder) belasting over je vermogen. Vermogens tot € 50.000 (€100.000 met fiscaal partner) betalen zelfs helemaal geen box 3 -belasting meer.

8) Overdrachtsbelasting
Ben jij van plan om volgend jaar een huis of bedrijfspand te kopen? Misschien is het dan handig om tot volgend jaar te wachten. Want vanaf 2021 betalen kopers tussen de 18 en 35 jaar 0% overdrachtsbelasting. Beleggers gaan daarentegen juist meer betalen, namelijk 8%.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

Vier (spuit) innovaties die de schilder niet mag missen

Hulp bij je schilderwerk is altijd welkom. En, ondanks dat enkele v...

Lees dit bericht

Eind december uitspraak in rechtszaak verplicht schilderpensioen

Eind december weet je of je als zelfstandige schilder verplicht bli...

Lees dit bericht

De Betere Schilder lanceert nieuwe website

De nieuwe website zit boordevol slimmigheden en is volledig ingeric...

Lees dit bericht