Onderzoek: repareren kozijn tot 90% milievriendelijker dan vervangen

Geplaatst op 20 december door Repair Care.

Aangetast hout in kozijnen: veel woningeigenaren krijgen er vroeg of laat mee te maken. Vaak wordt al snel naar vervanging gegrepen. Met het oog op het milieu geen goede keuze, zo blijkt nu. Onderzoek toont aan dat het repareren van een kozijn veel milieuvriendelijker is. De ‘winst’ aan CO2-besparing loopt zelfs op tot meer dan 90%.

houtreparatieraamkozijn.jpg

CE Delft, een onafhankelijk onderzoeksbureau in duurzaamheidsvraagstukken, deed uitgebreid onderzoek naar het verschil in CO2-impact tussen reparatie van houten kozijnen enerzijds en vervanging anderzijds. Onderzoeker Maarten Bruinsma van CE Delft spreekt van een duidelijke conclusie: “De reparatie van beschadigde kozijnen scoort milieukundig ruim 2 tot 5 keer beter dan het plaatsen van een nieuw kozijn. Zelfs als een kozijn op meerdere plekken grondig gerepareerd moet worden, is reparatie de beste keuze. Wanneer het glas in het bestaande kozijn niet vervangen hoeft te worden, scoort reparatie wel 9 tot 27 keer beter dan vervanging.”

repaircareinfographicnlco2voetafdruk.jpg

Bewuster omgaan met bronnen

Mark Gosens, Product Ontwikkelaar van het opdrachtgevende Repair Care: “Iedereen beseft inmiddels dat we bewuster moeten omgaan met onze bronnen. Velen – en wij voorop – waren er al van overtuigd dat reparatie van houtrot en -schade beter voor het milieu is dan vervanging, maar we wilden het ook objectief aantonen. CE Delft levert nu zwart op wit het bewijs dat reparatie veel beter is voor het milieu.”

Gosens: “Laten we uitgaan van een gemiddelde woning in Nederland met zes houten raamkozijnen, waarvan er over een periode van 25 jaar drie gerepareerd worden. Het alternatief is het vervangen van deze beschadigde kozijnen door nieuwe houten kozijnen inclusief nieuwe beglazing. Reparatie leidt in deze situatie tot een CO2-besparing van 584 kg CO2 eq. (oftewel 98%) ten opzichte van vervanging. Deze besparing staat gelijk aan de CO2-uitstoot bij 2865 km rijden met een benzineauto, anderhalf jaar non-stop tv-kijken, of een halfjaar elektriciteitsverbruik door een gemiddeld huishouden.” 

Reduceren CO2-impact begint bij mensen thuis

Bij Repair Care is verheugd gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. “De resultaten zijn nog gunstiger dan we aanvankelijk dachten”, vertelt Mark Gosens. “Repareren is niet alleen veel beter voor de portemonnee, maar ook veel beter voor het milieu. Huiseigenaren, onderhoudsbedrijven en vastgoedbeheerders zijn op zoek naar groene alternatieven bij de verbouwing. Dit onderzoek biedt nieuwe inzichten, maar ook de oplossingen om een gevel te vernieuwen zonder een grote impact te maken op het milieu.”

Geschreven door
Repair Care
Repair Care

Repair Care staat voor totaaloplossingen in duurzaam houtherstel en -onderhoud. Naast een breed assortiment hoogwaardige producten voor de professionele markt bieden zij ook gecertificeerde opleidingen in duurzaam houtrotherstel en -schade. 

20% korting voor erkend Betere Schilders

Erkend Betere Schilders kunnen voordelig trainingen volgen voor Niveau 1, 2 of 3.

Bekijk de opleidingen
Meer nieuws
Met welke feestdagen wel en niet vrij?

Elk jaar zijn er diverse feestdagen en andere vrije dagen. Met dit ...

Lees dit bericht
alexander-grey-tn57ji3cewi-unsplash[1].jpg
Belangrijke updates in Algemene Voorwaarden

De huidige Algemene Voorwaarden zijn recent volledig bijgewerkt en ...

Lees dit bericht
s2.jpg
Grote lobby: Brandbrief over ontoegankelijke binnensteden

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder, Zelfstandigen Bouw en ond...

Lees dit bericht