Kabinet stelt verlaagde btw ter discussie

Geplaatst op 20 juni door Rob Polm.

In een door twee onafhankelijke bureaus uitgevoerde evaluatie blijkt dat het lage btw-tarief voor veel producten en diensten het gewenste effect heeft waar de overheid op hoopte. Zo betwijfelen zij het effect op groei in werkgelegenheid en daling in het aantal zwartwerkers.

Oorsprong lage btw-tarief

Het verlaagde btw-tarief voor sommige beroepen is ingevoerd rond de eeuwwisseling. Het idee was dat arbeidsintensieve diensten een duwtje in de rug krijgen. Het is echter onduidelijk of die doelen bereikt zijn.

Het doel van meer werkgelegenheid via het lage 9 procenttarief voor bijvoorbeeld kappers, schoenmakers en fietsenmakers wordt waarschijnlijk niet gehaald, zeggen de eerdergenoemde onderzoekers. Het andere beoogde effect, minder zwartwerkers in bepaalde sectoren, kunnen zij niet vaststellen.

Het kabinet wil zo veel mogelijk belastingregelingen afschaffen die eigenlijk helemaal niet doen waarvoor ze ooit bedacht zijn. Daarom heeft staatssecretaris Van Rij de btw-verlagingen laten evalueren. Om bloot te leggen wat nu echt effectief is en wat niet. Het belastingstelsel moet simpeler worden, en vanuit de EU wordt er gestreefd naar minder verschillende btw-tarieven.

Lobby voor behoud lage btw-tarief

"Met een bereik van meer dan 14.000 schilders in Nederland zien wij genoeg mogelijkheden een scherpe reactie richting het kabinet te sturen over dit streven. Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief zal hoogstwaarschijnlijk juist zwartwerken in de hand werken. Ook lijkt het mij niet verstandig om (in tijden van woningnood) het verduurzamen en verlengen van woningbezit minder bereikbaar te maken voor particulieren," aldus Rob Polm van De Betere Schilder.

Lees ook:

Kennisbank, alle info voor jouw schildersbedrijf op een rij

Deze pagina geeft je een overzicht van veel onderwerpen waar wij je graag over informeren. De continue veranderende wetgeving zorgt ervoor dat de pagina's regelmatig ge-update worden, zorg er dus voor dat je niks mist. Mocht je meer informatie willen over een onderwerp, laat ons dit dan weten.

Bezoek de kennisbank!
Meer nieuws
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht
Medewerker heeft recht op 2.500,- trainingsvergoeding via Mijn Carrière

Ook in 2024 kunnen alle medewerkers uit de bedrijfstak schilders-, ...

Lees dit bericht