Flexibel werken op de schop
Het kabinet gaat tijdelijke arbeidsconstructies te beperken. Ook gaat het kabinet zelfstandigen verplichten om een ‘betaalbare’ arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Tijdelijk contract na 5 jaar
Werknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen. Gebeurt dat niet, dan mag het bedrijf hun pas vijf jaar later weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden.
Deze contractpauze is nu nog zes maanden, maar het kabinet wil een einde maken aan ‘draaideurconstructies’, waarbij werkenden telkens weer van tijdelijk contract naar tijdelijk contract gaan.
Lees meer: over de Wet DBA of de Wet WAB in de kennisbank
De strengere regels maken onderdeel uit van een pakket waarmee minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de arbeidsmarkt wil verbeteren. Ook komt er een totaalverbod op nulurencontracten. Oproepkrachten krijgen straks een vast basiscontract voor het minimumaantal uren waarvoor ze in ieder geval worden ingeroosterd.
Verplichte 'betaalbare' AOV voor zelfstandigen
Voor ondernemers worden de regels ook aangepast. Zo kunnen zij na één jaar ziekte van een werknemer duidelijkheid krijgen of ze structurele vervanging kunnen regelen. Ook gaat het kabinet zelfstandigen verplichten om een ‘betaalbare’ arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Nu is zo'n verzekering nog vrijwillig en niet elke zelfstandige kan of wil de premie betalen.
Tip: vraag onze partner voor een AOV-oplossing voor jou!