Flexibel werken op de schop & minimaal uurtarief zzp'ers

Geplaatst op 15 maart door Flexschilder.nl.

Het kabinet heeft plannen om tijdelijke arbeidsconstructies te beperken. Ook wil het kabinet de groei van het aantal zzp'ers afremmen met de komst van een minimaal uurtarief van 30 tot 35 euro.

pexels skylar kang 6368834

Tijdelijk contract na 5 jaar

Momenteel kunnen werkgevers om de zes maanden tijdelijke contracten aanbieden, maar in de nieuwe plannen wordt dit om de vijf jaar. Met deze nieuwe constructie hoopt het kabinet dat werknemers eerder een vast contract krijgen.

Op dit moment mogen werknemers maximaal drie contracten in drie jaar tijd hebben. Als er na de verplichte wachttijd van zes maanden weer een reeks van drie contracten begint, wordt dit gezien als een "draaideurconstructie".

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de verplichte wachttijd vergroten naar vijf jaar om werknemers eerder een vast contract te geven. Dit heeft de minister aangekondigd in een conceptbrief. Ze hoopt dit jaar nog wetsvoorstellen te presenteren.

Lees meer: over de Wet DBA of de Wet WAB in de kennisbank

Het kabinet heeft overigens ook plannen om oproepcontracten af te schaffen en te vervangen door een "basiscontract" om oproepkrachten meer zekerheid te bieden. In dit basiscontract staat het minimum aantal te werken uren en het inkomen. Bovenop het minimum kunnen extra uren gewerkt worden.

Uurtarief zzp'er naar 35 euro?

Verder wil het kabinet de groei van het aantal zzp'ers afremmen. De afgelopen jaren zijn veel werknemers zelfstandig geworden vanwege de krappe arbeidsmarkt, maar dit leverde hen weinig voordelen op. Vaak werkten ze nog steeds voor dezelfde werkgever en hadden ze slechts één opdrachtgever. Het kabinet wil een minimum uurtarief invoeren voor (voor met name deze) zzp'ers, waarbij minister Van Gennip denkt aan een tarief tussen de 30 en 35 euro. Dit zou de positie van werkenden met een zwakkere onderhandelingspositie moeten versterken, aldus de minister.

Alle maatregelen tesamen moeten ervoor zorgen dat er meer zekerheid komt bij werknemers met veel tijdelijke contracten en dat de positie van ZZP’ers duidelijker zal worden vormgegeven. Het introduceren van een minimum tarief (samen met een aantal andere fiscale en financiële maatregelen) zal voor een grote groep ZZP’ers in Nederland betekenen dat terugkeren naar werken loondienst lucratiever en verstandiger zal zijn dan ZZP’er te blijven. Dit kán een positief effect hebben voor schilders die soms moeten concurreren met extreem lage prijzen.

 

Geschreven door

Flexschilder.nl

Flexschilder.nl

Flexschilder.nl is hét uitzendbureau voor de schilder en glaszetter. Zij zijn gespecialiseerd in de bemiddeling van vakmensen in de schildersbranche en hebben een landelijke dekking. Door een nieuwe manier van samenwerken met schildersbedrijven in de regio, kunnen we de juiste baan vinden voor iedere vakbekwame schilder.
 
Flexschilder.nl biedt ondersteuning en hulp bij arbeidsrecht, inhuur, personeel, cao-zaken en schijnzelfstandigheid (ook voor zzp'ers). 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

people exchanging money 3959485 [1]

Extra steunmaatregelen voor ondernemers

Het kabinet trekt de komende drie maanden nog eens 13 miljard euro ...

Lees dit bericht
120576318 104100031464903 7133565648135227053 n

Partnership met Anza Pro in teken van VAKTROTS

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder is blij met de langdurige ...

Lees dit bericht
christian wiediger t6ztbcweptq unsplash

Oproep: Stop onterechte premieheffing UTA-personeel

Met een brandbrief roept Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder c...

Lees dit bericht