Coronasteun in de vorm van TVL nu ook mogelijk voor schilders

Geplaatst op 28 oktober door Nick Polm.

Het 3e steunpakket voor bedrijven is op 1 oktober ingegaan. De meeste regelingen zijn verlengd tot juli 2021, met nieuwe voorwaarden. Op 27 oktober maakte het kabinet bekend dat meer sectoren geld kunnen krijgen voor vaste lasten.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Ben je een mkb’er en heb je omzetverlies door de coronacrisis? Dan kun je de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Deze belastingvrije tegemoetkoming geldt voor de periode vanaf 1 juni 2020 tot en met 30 juni 2021. De TVL helpt je bij het betalen van jouw zakelijke vaste lasten bij meer dan 30% omzetverlies (na 1 januari 2021 wordt dit percentage verhoogd). Vaste lasten zijn bijvoorbeeld huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. De TVL is niet voor loonkosten, hiervoor kunt de NOW-regeling aanvragen.

De voorwaarden om gebruik te maken van de TVL zijn op 27 oktober gewijzigd. In de maanden oktober tot en met december 2020 gelden namelijk tijdelijk bredere criteriaversoepelde voorwaarden voor de TVL-subsidie. Belangrijkste wijziging is dat álle mkb-bedrijven met minimaal 30% omzetverlies toegang krijgen tot de TVL. De beperking op basis SBI-codes vervalt daarmee tijdelijk. Hierdoor kunnen schilders dus ook gebruik maken van deze regeling.

Meer over de TVL-subsidie

Heb je personeel en heeft je bedrijf omzetverlies door de coronacrisis? De Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) is verlengd. Je kunt voor de periode oktober 2020 tot en met juni 2021 nog tegemoetkoming krijgen voor de loonkosten van jouw personeel.

De belangrijkste nieuwe voorwaarden zijn:

  • Je krijgt vanaf 1 januari 2021 loonsteun bij 30% of meer omzetverlies. Voor de maanden oktober tot en met december 2020 is de grens voor omzetverlies nog 20%.
  • Je moet elke 3 maanden een nieuwe aanvraag doen voor de NOW 3: vanaf 1 oktober, vanaf 1 januari en/of vanaf 1 april 2021.
  • De tegemoetkoming in de loonkosten wordt elke 3 maanden minder: van maximaal 80% in de eerste 3 maanden (oktober t/m december 2020), naar maximaal 70% en maximaal 60% in de maanden daarna.
  • Je kunt de loonsom per periode laten dalen met 10%, 15% en 20% zonder dat je minder tegemoetkoming krijgt.
  • Als je personeel ontslaat vanwege economische redenen, krijg je geen verlaging meer van de NOW-compensatie die je ontvangt. Je bent wel verplicht jouw werknemers te helpen met bijscholing of omscholing. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen van 5% op de NOW-subsidie. Je moet contact opnemen met UWV om jouw werknemers te begeleiden.

Lees meer over de NOW aanvragen.

De NOW 3 kun je naar verwachting aanvragen vanaf 16 november 2020 bij UWV.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is verlengd tot eind juni 2021. De vervolgregeling heet Tozo 3.

De Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers krijgt per 1 oktober (nog) geen vermogenstoets. Dat maakte het kabinet bekend op 28 september in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. De vermogenstoets is uitgesteld tot 1 april 2021.

Lees meer over de Tozo aanvragen.

Het kabinet investeert geld om mensen die door de coronacrisis hun baan verliezen, te helpen ander werk te vinden. In totaal trekt het kabinet hier € 1,4 miljard voor uit. Ook flexwerkers, zzp'ers en zelfstandig ondernemers kunnen gebruik maken van de scholingsmaatregelen. De maatregelen worden nog uitgewerkt.

Lees ook: 100% subsidie op trainingen!

Meer nieuws
19f546_ultra-1095-xt_app-6.jpg
GRACO Xtreme TORQUE lijn gelanceerd, alle specs!

De gloednieuwe XT-lijn van Graco is op de FARBE-beurs gelanceerd en...

Lees dit bericht
houtreparatieraamkozijn.jpg
Meest gestelde vragen: Wet kwaliteitsborging

Hey erkend Betere Schilders! De Wet kwaliteitsborging is in werking...

Lees dit bericht
ontwerpzondertitel.gif
UNIEK: Certificering verfspuiterbedrijven gelanceerd!

Kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder lanceert per direct een un...

Lees dit bericht