Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

Liever kou dan dauw bij schilderwerk in de winter

Schilder

Als verf begint te scheuren, schilferen en bladeren wordt het hoog tijd om de kwast of de roller ter hand te nemen. De vraag is of het nu, in het vochtige en koude jaargetijde, ook nog kan. Of moeten we wachten tot het zonnetje weer gaat schijnen en de temperaturen gaan stijgen?

Van opa, die zijn huis altijd strak in de lak had zitten, hebben we geleerd dat je nooit moet schilderen als het vriest en als het vochtig is.
Moeten we onze kwasten nu dan maar opbergen en wachten tot de dagen weer fors gaan lengen? Hoe zit het dan met professionele schilders? Die zie je toch in de winter in de weer. Je krijgt zelfs korting als je de winterschilder inhuurt. Dat winterschilderwerk zal toch niet van inferieure kwaliteit zijn?

Allemaal vragen die ons nopen naar de vakman te stappen. We steken ons licht op bij Lei Widdershoven die het weten kan, omdat hij jarenlang een eigen schildersbedrijf had. Tegenwoordig is hij directeur/eigenaar van Dols Storms De Verfzaak in Sittard en Hoensbroek met nog vier andere (franchisevestigingen) in onze provincie en Brabant.
Lei Widdershoven geeft opa gelijk, maar wel met nuances. „Met de huidige nieuwe verfsoorten is het heel goed mogelijk om ook bij lagere temperaturen goed en duurzaam schilderwerk af te leveren. Maar bij temperaturen onder nul en heel vochtig weer is het af te raden om het buitenwerk te gaan doen.”


Gouden regel


De gouden regel bij verfwerk in de koudere en nattere jaargetijden luidt dus: schilder niet bij vriesweer en bij een hoge luchtvochtigheid.
,,Wat dat vocht betreft heb ik een eenvoudig leidraad”, zegt Widdershoven. ,,Als de dauw op de auto’s verdwenen is kun je gaan schilderen en stop zo rond drie uur in de middag, dan kan er weinig misgaan. Liever kou dan dauw. Want bij een te hoge luchtvochtigheid slaat lak mat en kan zelfs zeer traag drogen.”
Overigens hebben de professionele merken allemaal winterverven in hun collectie. De oude verf werd bij koud weer dikker en daardoor stugger te verwerken. Bij de nieuwe verf is geen extra verdunning nodig.
Maar om helemaal zeker te gaan in de winter is het aan te bevelen de droge ondergrond van nieuw verfwerk eerst te gronden. Gebruik desnoods een grondlak, gemengd in de uiteindelijke afwerkkleur, om vervolgens in het voorjaar definitief te gaan aflakken.
Kunststof gevelbekleding heeft na jaren ook de neiging om te gaan verkleuren. Maar hier brengt een vers likje verf uitkomst.
Widdershoven: ,,Eerst goed reinigen met Universol, opschuren met fijn schuurpapier, een speciale kunststofprimer aanbrengen en vervolgens schilderen met weerbestendige lak. Dit geldt ook voor zink, andere kunststoffen (Trespa) en roestvast staal. Raadzaam is wel even een proefvlakje te maken.”


 
Binnenwerk


Het schilderen in huis kan natuurlijk altijd, of het nu zomer of winter is. Maar in de herfst en wintermaanden hebben we als handicap dat we door de kilte niet goed kunnen luchten.
Widdershoven: ,,Waar vroeger de zogenoemde alkydverven gebruikt werden op terpentinebasis adviseert de verfindustrie nu om over te stappen op lakken die op waterbasis zijn gemaakt, de acrylverven. De voordelen zijn evident: er is minder penetrante lucht in huis, het is minder ongezond en de aangebrachte verf vergeeld minder snel.”
Dat laatste vergt wat uitleg. Widdershoven wijst erop dat onder druk van de overheid de laatste jaren de vluchtige stoffen in verven met circa dertig procent verminderd zijn. Door die maatregel en toepassing van andere bindmiddelen treedt bij een te weinig aan ultra violet licht in de winter binnenshuis een sterkere vergeling van de alkydverven op. „Acrylverf daarentegen verkleurt nauwelijks”, aldus Widdershoven.
Maar door een technologisch hoogstandje heeft de industrie ook hier wat op gevonden. ,,Tegenwoordig zijn er ook alkydverven (terpentinebasis) verkrijgbaar die kleurechter blijven. Ze zijn wel een tikkeltje duurder.”


 
Gladder


Blijft toch de vraag waarom überhaupt nog alkydverf gebruiken. ,,In het algemeen genomen zijn deze verfsoorten makkelijker verwerkbaar, ze geven een betere dekking en een gladder eindresultaat.”
In de meeste (oudere) huizen zijn de deuren en kozijnen nog afgelakt met de aloude alkydverven.
Widdershoven: ,,Indien je daar een acrylverf overheen wilt zetten zul je eerst het oude werk moeten ontvetten met bijvoorbeeld een goede verf -reiniger (Universol). Daarna moet het hout mat geschuurd worden met fijn schuurpapier (korrel 240 of 320). Vervolgens een hechtprimer aanbrengen en dan aflakken.” Voor het omgekeerde: alkyd over acryl aanbrengen geldt dezelfde procedure.

 

Bron: De Limburger

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen