2000 euro meer betalen dan overeengekomen offerte: niet juist!

Geplaatst op 10 november door Rob Polm.

Meerwerk, je komt er vaak niet onderuit als je een aannemer of schilder in huis haalt. Logisch, want vooraf kan niet alles altijd gezien worden. Maar als facturen twee of drie keer zo hoog zijn als de offerte vallen klanten van Schilders Groep Nederland (SGN) van hun stoel. De door Radar ingeroepen vastgoedjurist maakt er korte metten mee: maximaal 10 tot 20 procent meerwerk is toelaatbaar, en anders moet er tussentijds akkoord worden gegeven op een nieuwe offerte. En dat is nou juist niet het geval.

Ruim 2000 euro duurder

De familie Roelofsen kreeg van SGN een offerte: 3.837 euro voor schilderwerk. De uiteindelijke factuur? Flink wat schade en rommel in en rond het huis en een factuur van 6.105 euro. De offerte werd in januari opgemaakt. De werkzaamheden gingen in april van start en direct begonnen de schilders over meerwerk. 

Als de schilders eenmaal begonnen zijn is het huis van Roelofsen twee maanden een rotzooi. 'Ze kwamen af en aan, de ene dag kwam er niemand, de andere dag wel. Daarna hoorden we heel lang niets en kregen we de factuur. Die moest binnen acht dagen worden betaald. Terwijl de verfblikken hier nog in de gang stonden, de rommel er nog lag en er geen oplevering was geweest.'

Meerwerk vastleggen

Voor vastgoedjurist Remko van den Wildenberg is het klip en klaar: 'Meerwerk kan gebeuren, maar dan moet de klant akkoord hebben gegeven op een kostenspecificatie. Dat zie ik hier nergens terug.' De jurist geeft vervolgens aan dat maximaal 10 tot 20 procent meerwerk toelaatbaar is, anders moet er tussentijds akkoord worden gegeven op een nieuwe offerte. Uiteraard gaat Fons van Radar langs bij Schilders Groep Nederland om hun kant van het verhaal te horen...maar...geven zij thuis? Bekijk het in de film van Radar.

Bekijk de reportage

Meerwerk formulier

Voor opdrachtgevers en schilders is het mede vanwege dit soort situaties aan te bevelen op de offerte te (laten) vermelden welke onderdelen wel of niet geschilderd worden. Ook is het belangrijk helder te hebben of er zaken zijn uitgesloten (zoals vaak niet-geconstateerd houtrot). Ondanks het advies van Van den Wildenberg, adviseren wij meerwerk áltijd pas na akkoord uit te (laten) voeren.

TIP: Daarnaast is het erg belangrijk voor de opdrachtgever om geen 'appels met peren' te vergelijken. Alleen heldere, duidelijke offertes waarin alle werkzaamheden zijn opgenomen kunnen goed vergeleken worden. Het blindstaren op de totaalprijs kan immers al snel verkeerd uitpakken.


Een erkend Betere Schilder kan kosteloos gebruikmaken van het voorbeeld-formulier 'Opdrachtformulier meerwerk'. Download deze via onderstaande link.

Bron: Radar AVROTROS

Opdrachtformulier meerwerk

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws van de Betere Schilder?

Nee
Ja

Meer nieuws

Pensioenpremie fors omhoog vanaf 2021

Het opbouwen van het verplichte schilderpensioen wordt vanaf 4 janu...

Lees dit bericht

Copperant en De Betere Schilder starten duurzame samenwerking

BERGSCHENHOEK - Verfmerk Copperant en Kwaliteitsorganisatie De Bete...

Lees dit bericht

Inschrijven voor Nationale SchildersVakprijs weer mogelijk

Vanaf vandaag kunnen schilders met hun project weer meedingen naar ...

Lees dit bericht