Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

Pensioenakkoord bereikt inclusief verplichte AOV voor zzp'er

Schilder

Het kabinet, werkgevers en vakbonden hebben overeenstemming over de pensioenen. Belangrijkste punten zijn de minder snelle stijging van de AOW-leeftijd en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers.

De AOW-leeftijd stijgt volgens de huidige plannen in 2021 naar 67 jaar en wordt daarna gekoppeld aan de levensverwachting. Die koppeling is nu een op een. Dit wil zeggen dat iedereen een jaar langer moet doorwerken als Nederlanders ook gemiddeld een jaar ouder worden.

Er is nu een compromis bereikt waarbij de AOW-leeftijd de komende twee jaar wordt bevroren op 66 jaar en vier maanden en daarna geleidelijk stijgt naar 67 in 2024.
Meer over pensioenen kunt u teruglezen in onze pensioen-pagina.

Zware beroepen

Om mensen met een zwaar beroep te sparen, wordt het mogelijk om drie jaar eerder te stoppen met werken. Iedereen kan gebruik maken van die regeling.

Als gezond doorwerken echt niet meer mogelijk is, moeten zij de keuze hebben om eerder te stoppen met werken. Daarom worden de bestaande mogelijkheid om te sparen voor verlof verruimd. Ook komt er tijdelijk meer ruimte om eerder te stoppen met werken. Werknemers en werkgevers kunnen onderling afspreken dat een werknemer tot drie jaar eerder met pensioen gaat. De werkgever kan dan het inkomen van de werknemer helpen overbruggen tot de AOW-leeftijd is bereikt, terwijl de werknemer deels kan putten uit zijn pensioen. Wel blijft het financieel aantrekkelijker voor zowel werkgevers en werknemers om door te werken.

 

Verplichte AOV

Zzp'ers krijgen te maken met een verplichting: een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit was een van de harde eisen van de linkse partijen PvdA en GroenLinks. Alle zelfstandigen moeten straks een basisverzekering afsluiten. Mogelijk komt er een opt-out voor zelfstandigen die kunnen aantonen dat ze genoeg eigen vermogen hebben om ziekte of arbeidsongeschiktheid op te vangen en voor boeren die zich al verzekerd hebben tegen arbeidsongeschiktheid. Het kabinet heeft sociale partners gevraagd om in overleg met zelfstandigenorganisaties voor de zomer van 2020 met een concreet voorstel te komen voor deze verzekering.

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen