Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

FNV: Betere bescherming zelfstandigen nodig

Schilder

Volgens vakbond FNV ZZP zijn zelfstandigen een ideale prooi voor criminelen die willen frauderen met persoonsgegevens. Doordat het BTW-nummer gelijk is aan het Burgerservicenummer en via de Kamer van Koophandel en andere sites adres en geboortedatum te vinden zijn, kan iemand anders zich heel gemakkelijk als uw schildersbedrijf voordoen.

Criminelen openen dan een bankrekeningnummer op (bijvoorbeeld) uw naam, maar laten alle post naar een voor u onbekende postbus sturen. U merkt het pas nadat de rekening is opgeheven. Of er wordt een auto op uw naam gezet en daar komt u pas achter wanneer er opeens allerlei boetes op uw deurmat vallen. Of iemand verkoopt dure producten op uw naam via Marktplaats, laat mensen betalen, maar levert niet. Omdat uw naam wordt gebruikt, krijgt u opeens berichten van boze klanten die hun spullen willen krijgen. 

In 2015 is een motie aangenomen door de Tweede Kamer, die opriep om het BTW-nummer niet langer te koppelen aan het Burgerservicenummer. Deze motie is niet opgevolgd door het kabinet. Omdat het duur en ingewikkeld was om het te veranderen en omdat er in de praktijk geen problemen zouden zijn.

Volgens FNV Zelfstandigen is dat 'bizar' omdat zij van veel leden te horen krijgen dat de politie afraadt om aangifte te doen, aangezien zij er geen prioriteit aan geven. 

FNV Zelfstandigen vindt het de hoogste tijd dat er iets verandert. Er gelden strenge regels welke organisaties het Burgerservicenummer mogen opslaan en gebruiken, maar voor zelfstandigen ligt het nummer letterlijk op straat. Tot het zover is, kunt u echter met een paar simpele maatregelen de risico’s verkleinen:

  • Zet uw btw-nummer nooit op de website, algemene voorwaarden of onder uw mailadres, maar alleen op de facturen. Dit is in strijd met de voorschriften van de Belastingdienst, maar steeds meer zelfstandigen doen het.
  • Als u een kopie van uw paspoort moet afgeven, schrijf dan erop waarvoor de kopie nodig is en een datum. Streep ook het BSN door.

 

Bron: FNV Zelfstandigen

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen