Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

Zzp-schilders vechten verplicht pensioen aan bij rechter

Schilder

Het conflict over het verplichte pensioen voor zelfstandige schilders zonder personeel, gaat naar de rechter. Belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw eist dat het pensioenfonds BPF Schilders de verplichting schrapt, om deel te nemen aan het fonds en premie te betalen.

De verplichting, die andere zzp'ers niet hebben, is volgens advocaat Jan-Koen Sluijs van Zelfstandigen Bouw in strijd met de mededingingswet en het Europees recht.

'Wij hebben lang geprobeerd om er met BPF uit te komen. Maar het pensioenfonds weigert mee te werken aan een minnelijke oplossing. De gang naar de rechter is daardoor onvermijdelijk geworden', aldus voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw.

Volgens Verhoef zitten zzp’ers niet te wachten op hoge pensioenpremies. Zij moeten als ondernemer zowel het werkgeversdeel als het werknemersdeel betalen. Maar het verzet komt ook voort uit frustratie over BPF. ‘Dat verstuurde verkeerde premienota’s, het hield geen rekening met schilders die tijdens de crisis geen werk hadden. Dan moest de premie toch gewoon betaald worden.’

 

Zelfstandigen Bouw zegt met zijn leden circa 1300 van de 9000 zzp-schilders te vertegenwoordigen. Verhoef roept niet-leden op om zich aan te sluiten bij de procedure, zodat de rechter kan zien dat het verzet breed wordt gedragen.

Pensioenfonds BPF Schilders wijst er in een reactie op dat in 2015 de verplichtstelling opnieuw voor 5 jaar is verlengd door het ministerie van Sociale Zaken. ‘Ik zie een juridische procedure, als die er daadwerkelijk komt, met vertrouwen tegemoet’, zegt voorzitter Cathrin van der Werf. Het fonds stelt dat verplichte deelname oneigenlijke concurrentie op pensioenpremies tussen schilders voorkomt, wie geen pensioenpremie betaalt zou immers goedkoper kunnen werken. Ook zijn zzp-schilders met deelname beter beschermd tegen een armoedeval na hun pensionering.

De stap naar de rechter komt op het moment dat de groei van het aantal zzp'ers hoog op de politieke agenda staat. Gevreesd wordt dat zzp'ers te weinig geld opzij zetten voor hun pensionering en daardoor een groot beroep op sociale voorzieningen gaan doen.

Tijdens de eerste ronde coalitiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zou een verplichte deelname aan bedrijfstakpensioenfondsen als een van de mogelijke oplossingen op tafel hebben gelegen. Een principiële uitspraak in de zaak van de schilders, die wel een jaar op zich kan laten wachten, kan dan ook van invloed zijn op kabinetsplannen.

Mocht het niet lukken om verplichte deelname aan een pensioenfonds van tafel te krijgen, dan willen de schilders de mogelijkheid om elders een pensioenregeling te treffen. Zelfstandigen Bouw start een aparte procedure om dat op te eisen.

Bron: Financieel Dagblad

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen