Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

BPF Schilders mogelijk voor rechter gedaagd

Schilder

Zelfstandigen Bouw heeft pensioenfonds BPF Schilders zogezegd de 'wacht aangezegd'. Het pensioenfonds moet zich volgens hen houden aan de afspraak af te zien van invorderingsmaatregelen tegen zzp'ers die weigeren premie te betalen. Zo valt te lezen in de nieuwsbrief van Zelfstandigen Bouw.

“Komt het pensioenfonds die afspraak niet binnen zes weken na, dan stappen wij naar de rechter. Wij zullen dan ook de verplichte deelname van zzp’ers aan het fonds aanvechten. Want die verplichting is in strijd met het Europese recht. En wij zullen alle zzp-schilders oproepen geen premie te betalen zolang die procedure loopt.” Dat heeft voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw dinsdag in een brief aan BPF laten weten. Verhoef heeft alle vertrouwen in een goede afloop van die procedure.
 
Zelfstandige schilders zijn de enige zzp’ers die verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds. Vorig najaar kwamen Zelfstandigen Bouw en BPF Schilders overeen dat individuele schilders ontheffing konden krijgen van de verplichte aansluiting op voorwaarde dat de wet dit toestond. Een andere optie was dat BPF Schilders zou afzien van invordering van de premie van zzp-schilders die weigerden te betalen. Hieraan was de voorwaarde verbonden dat die zzp’ers dan ook geen pensioenrechten zouden opbouwen.
 
Een deskundige van BPF kwam na onderzoek tot de conclusie dat volgens de geldende regels in geen van beide gevallen aan die voorwaarden werd voldaan. Bijzonder hoogleraar internationaal pensioenrecht Van Meerten, die op verzoek van Zelfstandigen Bouw in de zaak dook, bestrijdt dit. Een zzp’er die niet betaalt, bouwt geen rechten op, aldus Van Meerten. Bovendien staat volgens hem de verplichte deelname op gespannen voet met het Europese recht.
 
“Ronduit curieus is het dat BPF Schilders in november 2016 expliciet heeft besloten dat zzp’ers die geen premie betalen geen pensioenrechten opbouwen”, zegt Verhoef. “Het fonds is het dus met Van Meerten eens. Dit had ertoe moeten leiden dat ontheffing was verleend aan individuele schilders gezien de afspraken die hierover zijn gemaakt tussen BPF en Zelfstandigen Bouw.”  

 

UPDATE 6 april 2017:

BPF Schilders heeft op de eigen website gereageerd op het bericht:

 

"We herkennen ons niet in de reactie van Zelfstandigen Bouw en zien een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet. We begrijpen natuurlijk dat een ondernemer eigen keuzes maakt. Er zijn echter geen wettelijke mogelijkheden om uit het pensioenfonds te stappen."

 

De gehele reactie van BPF Schilders: Reactie

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen