Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

Zzp'er die huurt mag woning aftrekken van bedrijfswinst

Schilder

Zelfstandige ondernemers die vanuit een huurwoning werken mogen de volledige huur ten laste van de winst brengen. Dit heeft de Hoge Raad heeft dit vorige week besloten bij de behandeling van een zaak.

Goed nieuws dus voor de hurende zzp’er, al zit er een belangrijke voorwaarde aan vast. De huurder moet namelijk wel meer dan 10 procent van de oppervlakte gebruiken voor zijn onderneming.

Terugwerkende kracht
Directeur van FNV ZZP, Josien van Breda, verwacht zelfs dat zzp’ers een huurwoning ook met terugwerkende kracht mogen opvoeren als aftrekpost. De regel is namelijk al van toepassing sinds 2011. Of dit mogelijk is, is echter nog niet bevestigd door de Belastingdienst. Het is dan ook verstandig af te wachten hoe de Belastingdienst met de uitspraak zal omgaan.

Koophuis
Voor zzp’ers die hun woning in eigendom hebben verandert er helaas niets. Toch kan men de kosten voor een werkruimte in de woning opvoeren als bedrijfskosten, alhoewel dit alleen onder strikte voorwaarden kan. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de werkruimte een zelfstandige ruimte zijn met eigen opgang en sanitair. Een ruimte kortom, die je aan een ander zou kunnen verhuren.

‘Snel snoeien in woud van zzp-aftrekposten’
Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad gaf Mei Li Vos, Tweede Kamerlid van de PvdA, bij BNR Nieuwsradio aan dat de vele fiscale voordelen het zzp-schap wel heel veel voordeliger te maken dan ‘gewoon’ ondernemerschap. Volgens haar is het dan ook ‘hoog tijd om te snoeien in het woud van aftrekposten’.

Update - donderdag 18-08:
Het belastingvoordeel voor thuiswerkende ZZP'ers met een huurwoning blijft bestaan. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën naar aanleiding van de kritiek van de PvdA (en GroenLinks).

 

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen