Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

SCHILDERSVANNU: Waarom nog schilderen met synthetische verf?

Schilder

Steeds meer grote en minder grote verfmerken gaan over op ‘groene’ verven, zogeheten bio-based verven. Waar komt deze ontwikkeling vandaan en wat is hiervan het voordeel voor schilders? In gesprek Ernst de Nobel van de SCHILDERSVANNU die het gebruik hiervan stimuleren en promoten.

De SCHILDERSVANNU stimuleren het gebruik van duurzame verven onder meer door middel van lezingen en presentaties. Veel bezoekers van de SGA Vakdagen van afgelopen jaar in Gorinchem zullen zich het enorme ‘groen’-plein herinneren dat in samenwerking met 8 merken die duurzame verf in Nederland op de markt brengen was opgericht door de SCHILDERSVANNU.

Een vereniging van schilders die daar waar mogelijk is duurzaam werken... dat is SCHILDERSVANNU.

Waarom zou een schildersbedrijf gebruik moeten maken van bio-based verven?

Afgezien van het feit dat vele schilders allergische reacties krijgen (ook van de watergedragen synthetische verven), is het duidelijk dat er iets helemaal mis is met het klimaat. De winning van fossiele brandstoffen past niet meer bij deze tijd en dit zijn voor een groot deel de grondstoffen voor synthetische verven. Het is nu heel goed mogelijk om met bio-based verf te schilderen zonder kwaliteitsverlies en tegen een scherpe prijs. Eigenlijk zou je dus beter de vraag kunnen stellen, waarom nog schilderen met synthetische verf?

 

Waarschijnlijk omdat schilders bang zijn afbreuk te doen aan zaken als vloeiing, glansbehoud en drogingstijd? Wat kunt u hier tegenin brengen?

Het gaat te ver om hier alle technische aspecten van alle merken in detail te beschrijven maar er zijn biobased lakken die prima drogen, zelfs vierseizoenen lakken. De vloeiing van de meeste verven is prima en ook het glansbehoud kan de tand des tijds doorstaan. Er zijn duurdere en goedkopere bio-based verven, net als in de synthetische sector. Ikzelf kan in ieder geval concurrerende prijzen bieden aan mijn opdrachtgevers en mij tevens onderscheiden van de doorsnee schilder, omdat ik met mijn tijd mee ga, niet bang ben voor verandering en dan is het ook nog beter voor het milieu. Dat lijkt mij een win-win situatie.

 

Als de bio-based verven gelijk of beter zijn dan de andere verven, waarom worden ze dan zo weinig gebruikt?

Als ik dat toch eens wist.... De mens is van nature behoudend denk ik en de schilderswereld is daar geen uitzondering op. Ik denk dat het voornamelijk op onwetendheid en vooroordelen is gebaseerd

 

Hoe kijken Sikkens, Wijzonol en Sigma naar bio-based verven?

Ik vind het leuk dat je Wijzonol in dit verband noemt. Zij zijn denk ik de grootste fabrikant van de kleintjes, als ik dat zo mag zeggen. Zij zijn goed bezig en doen veel met duurzaamheid. Zo hebben ze de OER-lijnolieverven, maar ook een tweetal dispersieverven met een (bio-based) bindmiddel aardappelzetmeel basis. De twee grote spelers Sigma en Sikkens laten de bal vooralsnog liggen. Ik weet niet of ze zo lang mogelijk de synthetische verf blijven produceren, als een soort melkkoe, zeg maar. Als ze te lang gaan wachten missen ze denk ik de boot. Zeker als je ziet dat zelfs de Praxis al een bio-based muurverf in haar assortiment heeft. Dan zou je toch verwachten dat ook de grote jongens inzien dat de markt aan het veranderen is. Vooralsnog merken we daar echter niets van.

 

Hoe zou het komen dat ruim de helft van de groep SCHILDERSVANNU bestaat uit erkend Betere Schilders?

Ik denk dat dat vooral komt omdat het bevlogen schilders zijn, met passie voor hun vak. Schilders die het aandurven om innovatieve producten en trends op te merken en er mee aan de slag gaan.

 

Hoe en waar kan men meer informatie inwinnen over bio-based verven en de SCHILDERSVANNU?

We hebben een website, die momenteel onder handen word genomen. Daarnaast zijn we actief in de social media en we versturen regelmatig een nieuwsbrief voor geïnteresseerden. Leden van ons bloggen voor sommige fabrikanten en een van ons schrijft een column in de Schildersvakkrant. Natuurlijk staan we dit jaar weer op de SGA beurs in Gorinchem. Tevens zijn we het overleg duurzame verf gestart, waarmee we samen met fabrikanten en het Nimeto een strategie willen ontwikkelen waarin we duurzaam schilderen op een hoger plan willen tillen

 

Tot slot; Hebben jullie een verdere planning met de SCHILDERSVANNU?

We hebben de ambitie om een dekkend landelijk netwerk van duurzame schilders uit te rollen alsmede een kenniscentrum te worden. Er zijn legio plannen, maar vooralsnog moeten we eerst groeien en meer actieve leden erbij krijgen. Rome is ook niet op een dag gebouwd. Maar schilderend Nederland is niet meer wat het was. Volgens mij hebben we het afgelopen jaar wel aangetoond dat we een club zijn om rekening mee te houden.

 

 

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen